Påskeferie i leid hytte? Ta med egen røykvarsler!

hytte vinter ferie

Påskeferien står for døren, og mange vil i år tilbringe tid i leid hytte. Tryg Forsikring og Brannvernforeningen råder leietakere av hytte å ta ekstra forholdsregler for å redusere risikoen for brann på hytta.

– Det er en økende trend å leie hytte i påskeferien, noe som kan være en utfordring med tanke på brannsikkerheten. Er man usikker oppfordrer vi til å ta med seg minst en ny røykvarsler samt en gass/kullosvarsler for de som leier hytte med gassdrevet utstyr. Slike varslere fås kjøpt for noen hundrelapper hver, og er en billig livsforsikring dersom ulykken skulle være ute, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Forsikringsselskapene rapporterer årlig om rundt 800 hyttebranner. Tidligere undersøkelser i regi av Brannvernforeningen og Tryg Forsikring viser at hele 15.000 hytter mangler slokkeutstyr.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

– Brann i hytte skiller seg ut fra brann i bolig da det ofte er betydelig lengre utrykningstid for brannvesenet. Hytteeiere og brukere må derfor være forberedt på å selv håndtere en brann om uhellet er ute. Mange hytter bør derfor utstyres med flere brannslokkere enn den ene som loven krever. Alle med hytter som har innlagt vann bør investere i en husbrannslange, sier Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.

– Alle som skal leie en hytte bør gjøre seg kjent med rømningsveier, hvor slokkeutstyret er, og ikke minst at det finnes fungerende røyk- og eventuelt gassvarsler. Dette bør avklares med utleier på forhånd, og sjekkes opp når man kommer frem til hytta, sier Skaar.

Les også:  Bodø Bilutleie feirer 50 år: – Nærmest vokst opp i selskapet

Det er en falsk trygghet å ha røykvarsler uten at man sjekker at den fungerer hver gang man tar hytta i bruk. Undersøkelser viser at mer enn halvparten slurver med dette. Man vet ikke om røykvarsleren har gått tom for strøm med mindre man tester den.

– Røykvarsler og slokkeutstyr er påbudt i alle boliger, også hytter og fritidsboliger. Dersom det oppstår brann i en hytte og man ikke har slikt utstyr på plass, kan det få betydning for utfallet av brannen. Det vil også kunne utløse en avkortning i et eventuelt forsikringsoppgjør, sier Brandeggen.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

36.000 fritidsboliger i Norge mangler adresse. Vi anbefaler alle hytteeiere og brukere å skrive ned GPS-koordinatene for hytta, slik at det blir lettere å melde hvor en eksakt befinner seg. Dette kan gjøres via kartverket: https://kartverket.no/kart/nodplakat/

Tryg Forsikring og Brannvernforeningens sjekkliste på hytta:

  • Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
  • Ha alltid ekstra batterier i reserve
  • Gå aldri fra levende lys
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
  • Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass
  • Sjekk utstyr og slanger jevnlig
  • Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
  • Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.