Tiden er inne for krepselag!

kreps

Det lønner seg å se til söta bror for inspirasjon en gang i blant. Plutselig plukker man opp ett og annet triks man hadde hatt godt av å implementere i hverdagen.

Er man ekstra heldig kommer man over gullgruver som tradisjonen «kräftskiva» – et krepselag uten like som er en av Sveriges best bevarte tradisjoner. Tiden for sjøkreps og snaps er over oss!

Kreps til folket!
Sjøkreps har lenge vært en sentral delikatesse på mangt et middagsbord i Sverige. På 1600-tallet var retten kun å finne blant de rike og velstående – middelklassen måtte vente helt til 1800-tallet før også disse kunne kvalifisere sjøkreps som vanlig festmat. Likevel var det ikke før på 1900-tallet at skräftskiva ble en fast notis i svenskenes kalender.

Et krepselag på svensk vis er ikke kun en dag for å nyte lekkerbiskener fra hav eller innsjø, selv om det er dette kvelden koker ned til. Det er også en markering av en vel overstått sommer, og det gjøres med fargerike hatter, smakfulle snaps og munter sang.

Erkesvensk eller krepselag med norsk vri?
Man skal helst ta på seg støvlene og fiske etter krepsen selv, om det så er sjøkreps eller ferskvannskreps. Selvfanget kreps smaker nemlig ekstra godt. Krepsen kokes i vann, øl, salt og krondill, for så å legges på fat. Deretter helles kokevannet over slik at krepsen kan avkjøles i laken, og dermed bli klar for servering.

Les også:  Märtha Louise og Durek Verrett sin bryllups-gin "Pink Gin" brøt loven

Selv om sjøkrepsen er hovedattraksjonen i krepselaget, er det i tillegg mye godt man serverer til. Svenskene selv sverger til sild, hjemmelaget brød, poteter, laks og västerbottenpai – en ostepai hvis salte smak passer perfekt i kombinasjon med sødmen i skalldyr.

Vi nordmenn som kun ser til den koselige tradisjonen for å hente inspirasjon kan selvfølgelig lage vår egen vri. Kanskje stekt maiskolbe, mango- og avokadosalat, kantareller eller hjemmelaget aioli og focaccia er det foretrukne tilbehøret? Hva man serverer til krepsen har mye å si, og hver eneste munnfull skal nytes!

Oppskrift västerbottenpaj:
100 g smør
100 g hvetemel
2 ss kaldt vann
200 g revet västerbottenost
2 egg
2 dl helmelk eller fløte
Salt og pepper

La smøret stå ute i romtemperatur slik at det blir mykt. Ha det i melet og bruk hendene for å kna det sammen til den blir «smulete». Ha i vann og kna det raskt sammen til en deig. Trykk deigen ut i en paiform (rundt 24 cm i diameter) og sett den kaldt i 30 minutter. Ta paibunnen ut og prikk den lett med en gaffel før du steker den i en forvarmet ovn i 10 minutter på 200 grader. Bland ost, egg, melk, salt og pepper sammen og hell det over i paiskallet. Plasser paien midt i ovnen og stek den i 30 minutter. Serveres med en enkel salat.

Les også:  Følg med: Flere båter synker

Ingen skräftskiva uten snaps
Det er mye godt man kan drikke til skalldyr, men på et ordentlig krepselag er det snapsen som har hedersplassen. Har skal det synges snapsviser med glasset høyt hevet! Det er viktig at man velger ut det brennevinet som står i stil til smakene på maten. Krydderet i det man spiser og drikker må komplimentere hverandre, men du må heller ikke være redd for kontraster.

Med Svenska Nubbar garderer du deg på alle plan ved å ha en samling av noen av de mest populære nordiske snapsene. Her får du et variert utvalg av kryddere og smaktyper, og du vil enkelt kunne finne den som passer deg best. I pakken finner du blant annet O.P Anderson, Hallands Fläder og Skåne Aquavit. Sistnevnte er særlig god til kreps.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringen Støre piner og plager nordmenn

Skåne Aquavit har en mild karakter av karve, anis og fennikel. En ekte klassiker til alle typer sild, i tillegg til kreps og laks. Akevitten ble lansert i 1931, og O.P. Anderson sies å være forbildet – og det med god grunn. O.P. Andersonselv har et stort utvalg akevitt som alle passer til de ulike matrettene i en skräftskiva, og da særlig til västerbottenpaien!

Knyt fast smekken og gjør deg klar for allsang!
En skräftskiva er ingen rask affære. Her skal man sitte lenge til bords, og alt det saftige kjøttet i krepsen skal danse over smaksløkene, om det så må suges ut. Knyt smekker rundt halsen og hiv innpå delikatessen med frisk appetitt!

Ikke vær redd for å ta feiringen helt ut – lær deg noen snapsviser og gjør deg klar for en dag med mye latter og god stemning.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.