Ny bok: Nordland blir til – Geologi og naturhistorie

museumsforlaget

Visste du at noen av de eldste og de yngste fjellene i Norge ligger i Nordland? Og at toppen av Stetind har vært en del av et flatt kystlandskap? Eller at marmorgulvet på Oslo lufthavn er restene av et tropisk rev fra Fauske?

Nordlands geologiske historie starter for om lag 2,8 milliarder år siden og inneholder kontinenter som har vandret rundt på kloden, fjellkjeder som har blitt bygd opp og slitt ned, klimaendringer med varmeperioder, istider og jordskjelv. Alt dette har gitt grunnlaget for hvordan plante- og dyrelivet har utviklet seg i Nordland og hvordan naturressursene har blitt tatt i bruk av nordlendingene opp gjennom tidene.

Les også:  SpareBank 1 Nord-Norge oppretter Nord-Norsk fond

Kunnskap om geologi trengs for å gjøre gode valg om hvordan naturen kan forvaltes på best mulig måte. For første gang er den geologiske historien for hele fylket samlet og satt i sammenheng med andre fagfelt. Norges geologiske undersøkelse og Nordland fylkeskommune står bak boka, med bidrag fra Statsforvalteren i Nordland, Museum Nord, Nord universitet og en rekke andre fagmiljø.

Boka er delt inn i tematiske kapitler om fylkets berggrunn, landskap, dyreliv og naturressurser. I tillegg inneholder den et kapittel med beskrivelser av nær femti steder i Nordland med spektakulære naturfenomener som du kan oppleve på nært hold i dag.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.