Ny avsløring viser hvor katastrofal pels-erstatningen er

norges pelsdyralslag

Hverken eksperter, jurister eller pelsdyrbøndene selv har klart å forstå hvordan regjeringen har regnet ut tapene i næringen eller riktig erstatning for disse. Nå er det avslørt at regnestykkene baserer seg på en rapport som selv forfatterne mener er helt uegnet til den bruken.

– Vi ser jo helt tydelig at regnestykkene til Landbruks- og matdepartementet ikke fungerer i den virkelige verden – der erstatningen de foreslår ruinerer familier over hele Norge. Men det er sjokkerende at staten virkelig kan holde på som dette. Dette handler om livet og livsgrunnlaget til mennesker, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

Det er Nationen som kommer med forklaringen de 200 familiene som rammes av forbudet mot pelsdyrnæringen har etterlyst lenge. Landbruks- og matdepartementets regnestykker baserer seg på Nibio-rapporten «Verdsetting av eiendeler i norsk pelsdyrnæring». Det er en rapport om samfunnsøkonomi. Metodene og regnemåtene er en helt annen enn normalt i den typen utregninger, og så til de grader enn dem man vil benytte når man ser på faktisk erstatning. Forfatteren understreker selv at rapporten aldri var tenkt brukt for erstatning, og at den heller ikke egner seg til den bruken:

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

– Det var ikkje eit erstatningsfagleg resonnement bak valet av metode. Det trur eg òg departementet er einige i. Oppdraget var aldri å lage ei verdsetting som skulle danne grunnlag for erstatning, sier forfatter av rapporten, Ivar Pettersen, til Nationen. 

Avisen peker videre på at prisene, vilkårene og faktaene som legges til grunn i rapporten også er omstridte. Beregningene av mink er for eksempel basert på bare tre gårder. Et syltynt grunnlag. Likevel har altså regjeringen basert hele erstatningsordningen sin på nettopp denne rapporten – og på bakgrunn av det hevdet at de har fulgt Stortingets vedtak om å unngå urimelig utslag.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

– Stortinget har tydelig krevd at regjeringen skulle kommer med en ordning som holder bøndene skadesløse. Nå har regjeringen gjennom to runder fastholdt en ordning som fortsatt påfører alle bøndene enorme tap. Samtidig har de hardnakket hevdet at dette vil slå så bra ut. Nå vet vi at påstandene er basert på et helt uholdbart grunnlag. Stortinget er igjen forsøkt ført bak lyset, sier Trane Skadsem.

Norges Pelsdyralslag gjennomfører løpende konkrete takster og utregninger av bruksverdien på pelsdyrgårdene over hele Norge. Dette arbeidet gjøres av takstmenn og regnskapsekspertise, som benytter velprøvde og etablerte metoder. Fasiten er tydelig: Ordningen påfører milliontap og ruinerer minkbønder. For revebøndene er situasjonen enda verre. Pelsdyralslaget mener det nå er tydelig at man må se bort fra regjeringens regnestykker.

– Regjeringen har kjørt nådeløst på, til tross for massiv kritikk fra deres egne fylkesmenn, grunnlovseksperter, næringslivet og regnskapsekspertise. Og det har de gjort basert på et grunnlag som nå viser seg å være helt håpløst. Det er egentlig latterlig, men tragedien er at de nå har sendt ut forskriften og hvor desperate bønder risikerer å søke på en erstatning som ingen burde være nødt å forholde seg til. Dette bør være alt Stortinget trenger for å gripe inn, sier Trane Skadsem.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Flere medier har omtalt opprøret i regjeringens egne partigrupper på Stortinget. Et større antall representanter er tydelige på at samvittigheten ikke tillater dem å ruinere de 200 norske pelsdyrbøndene med en smålig erstatning.

– Vi kan ikke tro at de modige stortingspolitikerne som har kjempet for næringen faller til ro med en ordning som bare ser ut til å være designet for å lure dem til stillhet, sier Trane Skadsem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.