Norges beste ost skal konkurrere i VM

ost mat meieri

Norvegia Vellagret 5 år – som nylig ble kåret til Norges beste ost, skal delta i Oste-VM 2019 i Bergamo i Italia. TINE og OsteCompagniet har meldt på sine beste spesialoster for å delta i den anerkjente internasjonale konkurransen World Cheese Awards.

– Bak et ferdig utviklet produkt ligger det årevis med hardt arbeid. Et team med produktutviklere, emballasjeeksperter, designere og ostemakere med høy kompetanse på dette håndverket. Det dreier seg ikke bare om å få en god smak, men rett balanse mellom smak og tekstur er viktig for å få en god opplevelse av produktet. Det handler om å få fram det beste av den gode melka vi har her i Norge! sier May-Liss Røsberg Heggland som er produktutvikler og ostedommer i TINE.

Les også:  Streiken i Mattilsynet: – En potensiell tragedie

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food, og regnes som «verdensmesterskapet i ost». Årets mesterskap er det 32. i rekken og arrangeres i Bergamo i Italia 18. – 20. oktober.

Osteprodusenter fra hele verden sender her sine aller beste produkter for å bli vurdert av profesjonelle ostedommere.

– I Norge gjøres det en formidabel jobb både på store og små ysterier, noe som har gitt oss oster i verdensklasse. Under fjorårets konkurranse i Bergen fikk Norge en ny verdensmester – Fanaosten fra Ostegården, mens i 2016 ble blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost kåret til verdens beste ost. TINE og OsteCompagniet fikk også med seg 6 medaljer fra Bergen i 2018, sier Røsberg Heggland.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Flere norske produsenter stiller med sine beste oster under årets mesterskap. TINE og OsteCompagniet har meldt på 22 oster.

– Dette er ny rekord for oss. Her finner vi både blåmuggoster, faste oster, hvitmuggoster, geitoster og norske tradisjonsoster. Hele landet er representert med blant annet Balsfjordost fra Storsteinnes i nord, Pultost Løiten fra Trysil i øst, TINE Norsk Alpeost fra Elnesvågen i vest og selvsagt den nybakte norgesmesteren Vellagret Norvegia 5 år som produseres ved TINE Meieriet Jæren, forteller Røsberg Heggland.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Nina Nørve, daglig leder i OsteCompagniet som jobber med TINEs spesialoster, håper på å komme hjem med medaljer i år også.

– Vi vet vi møter sterke konkurrenter. Samtidig har vi jo stor tro på at våre oster vil gjøre det bra!

OsteCompagniet og TINE merker at osteinteressen i Norge er på vei opp, blant annet som følge av fjorårets VM i ost på hjemmebane.

– Norge har virkelig utviklet seg til å bli en ostenasjon, og vi opplever sterk økning blant forbrukere som ønsker å lære mer om ost. Med dette VM vil nok osteinteressen styrkes ytterligere, legger Nørve til.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.