Nordmenns kjørevaner er verst rundt skolestart!

ratt subaru

August er blant månedene som skiller seg negativ ut med tanke på nordmenns kjørevaner. Under årets skolestart oppfordres bilistene til å ta det ekstra varsomt

– Siden lanseringen i april 2017 har våre kunder med smart bilforsikring kjørt 100 millioner kilometer. Det betyr 2 millioner timer, som tilsvarer mer enn 220 år med sammenhengende kjøring. Over ett års kjørehistorikk viser hvordan kjøreatferden endrer seg gjennom året, sier Andrea Rix, forsikringsspesialist i SpareBank 1 Østlandet.

Som å slippe kalvene ut av fjøset
Perioden august til og med oktober skiller seg ut med negative utslag både på gass, brems og sving.

– Når vi møter glatte veier fra november måned blir vi straks mer forsiktige. Best flyt i kjøringen har nordmenn i januar, og bilistene er mer forsiktige med både gass og brems. Når sommerdekkene kommer på igjen i april, er det omtrent som å slippe kalvene ut av fjøset. Kjørestilen blir klart mer offensiv, sier Andrea Rix.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

Forsikringsselskapet har laget en vennlig påminnelse til alle deres kunder med smart bilforsikring om at det er skolestart. Meldingen spretter opp på telefonen i det de starter bilen.

Menn hardest på gassen
De yngste sjåførene kjører med mindre flyt og har lavere kjørescore. Fra 35-årsalderen og oppover kjøres det i gjennomsnitt med god flyt, selv om det er individuelle forskjeller.

– Ikke overraskende er det store forskjeller på kvinner og menn, spesielt blant de yngste. Gutter har gjennomgående en mye mer aggressiv og offensiv kjørestil enn jenter. Det gir seg først og fremst utslag på harde tråkk på gassen, men guttene tråkker også hardt på bremsepedalen mye oftere enn jentene, sier Andrea Rix.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

Når det kommer til høy fart, gjør menn generelt seg bemerket.

– De aller fleste bilene blir kjørt pent, men kjørestatistikken vår viser at menn står for 9 av 10 kilometer som kjøres fortere enn maksfarten i Norge, 110 km/t. De står også for 95 prosent av kjøringen over 170 km/t.

I følge kjørestatistikken er det kun i ett alderssegment hvor menn oppnår bedre score på akselerasjon enn kvinner – og det er i midten av trettiårene.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

– Vi vet ikke hvorfor det er slik, men en skal ikke se bort fra at dette er aldersperioden hvor menn blir far for første gang og dermed tar det litt roligere trafikken, sier Andrea Rix.

Smart bilforsikring skal motivere og belønne trygg kjøring med flyt. Ut i fra hvordan sjåføren akselerer, bremser og håndterer bilen i svinger, dannes en kjørescore som sier noe om hvor pent en kjører.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.