Nordisk-baltisk parlamentspresidentmøte i Sveriges Riksdag

Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani møter kollegaer fra Norden og Baltikum (NB8) i Stockholm 24. – 25. august.

− 24. august er Ukrainas uavhengighetsdag, som er datoen for landets endelige brudd med Sovjetunionen i 1991. Dagen skal vi parlamentspresidenter markere sammen. Landene våre har et sterkt engasjement for Ukraina. Vi ønsker alle å støtte vår kollega og venn i Ukrainas parlament, Ruslan Stefansjuk, sier stortingspresidenten.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Stefantsjuk var på offisielt besøk til Stortinget i mai i år, og deltok blant annet i feiringen av 17. mai sammen med stortingspresidenten. 

− På 17. mai sto Stefantsjuk og jeg på balkongen sammen med tårer i øynene fordi vi på denne dagen feirer det ukrainerne drømmer om på sin nasjonaldag: Barnetog i et fritt, demokratisk og selvstendig Ukraina.  

Møtet mellom parlamentspresidentene i NB8 finner sted årlig. Formålet er å utveksle synspunkter om aktuelle innenriks- og utenrikspolitiske spørsmål. 

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Gharahkhani understreker at NB8-samarbeidet mellom parlamentspresidentene er viktig. Etter NATO-toppmøtet i Vilnius, er det klart at alle de nordiske og baltiske landene snart vil være NATO-medlemmer. Dette styrker NATOs kollektive forsvar.

− Vi står sammen i forsvaret av felleseuropeiske verdier i kjølvannet av Russlands angrepskrig i Ukraina, sier Gharahkhani.

Under møtet vil stortingspresidenten blant annet orientere om Stortingets intensjonsavtale om demokratistøtte til det ukrainske parlamentet. Avtalen ble undertegnet under Ruslan Stefantsjuk besøk i Oslo i mai i år.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

På dagsordenen for møtet i Stockholm står også tillit til parlamenter, institusjoner og internasjonalt samarbeid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.