Optiker ser klar trend: Stadig flere nærsynte barn i Bodø

hkstratergies

Optiker Lidvard Veland ved Specsavers Bodø merker at stadig flere nærsynte barn kommer innom butikken. – En utvikling vi vil unngå, sier Blindeforbundet. Ny behandling kan bremse utviklingen av nærsynthet. 

Nærsynthet, såkalt myopi, blir stadig mer utbredt i hele verden, og forskere anslår at omtrent halvparten av klodens befolkning vil være nærsynte innen 2050.  

Det har optikerne ved Specsavers Bodø lagt merke til, spesielt hos de yngste. 

– Jeg har jobbet som optiker i flere år, og den siste tiden har jeg sett en endring i hvor mange barn som kommer innom butikken for å sjekke synet som viser seg å være nærsynte. Det er viktig å oppdage og behandle barn og unge som er i faresonen for å utvikle høy grad av nærsynthet. Høy grad av nærsynthet øker risikoen for alvorlig øyesykdom senere i livet, sier optiker Lidvard Veland.

Også Norges Blindeforbund anerkjenner at nærsynthet hos barn og unge er et problem. 

– Selv om vi ikke har konkrete tall på at flere barn er nærsynte enn tidligere, er det viktig å følge med på forekomsten av myopi blant unge. Synsproblemer hos barn kan føre til både fysiske og psykiske plager, og det kan ha negative konsekvenser for hvordan barnet mestrer skolehverdagen. Nærsynthet kan i flere tilfeller forebygges, og det er viktig at foreldre er klar over dette, sier Dr. Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund.

Les også:  HentMeg-bussen i Bodø blir enda bedre

Selv om nærsynthet kan være arvelig, vil det å fokusere på noe på nært hold over lengre tid kan bidra til å forverre tilstanden ytterligere. Om barn bruker mye tid på å se på en skjerm kan det øke sjansene for dårligere syn i ung alder.  

Trine Johnsen, fagansvarlig i Specsavers, påpeker at internasjonale studier viser en sammenheng mellom hvor mye tid man oppholder seg utendørs og utvikling av nærsynthet hos barn. Dette er godt nytt for barn i Norge, hvor utendørsaktiviteter er veldig vanlig. Funnene i studiene støtter opp om rådet om at man bør ta jevnlige pauser fra langvarig nærarbeid og flytte blikket rundt på ulike avstander.  

Les også:  Fauskeværinger må betale dyrt for asylmottak de fikk tvunget på seg

– Å se på en skjerm i lengre tid kan være anstrengende for barns øyne. Man fikserer blikket på kort avstand, uten variasjon, og desto mindre skjermen er jo mer anstrenger man øynene. Når barn er ute og leker varierer de derimot bruken av øyemusklene; De ser ned på hvor de går eller på ting lengre borte. Øynene får bevege seg, og det bedrer øynenes fokuseringsevne. Hyppige pauser fra skjermen, og dagslys kan altså være med på å redusere nærsynthet, sier Johnsen.

For to år siden lanserte Specsavers en myopibehandling av barn som skal forsinke utviklingen av nærsynthet når det først er oppdaget. I likhet med resten av landet har alle optikerne hos Specsavers Bodø fått grundig opplæring i behandlingen. Behandlingen består blant annet av skreddersydde briller eller linser. Å prøve å bremse utviklingen av nærsynthet hos barn er viktig av flere grunner, ifølge Veland.   

Les også:  Veteran arrangerer kurs i styrearbeid i Bodø

– Utvikling av nærsynthet i barneårene gir økt risiko for andre type øyesykdommer senere i livet. Tidlig korrigering av nærsynthet med spesialbriller eller spesialkontaktlinser kan dermed være bra for øyehelsen på sikt, sier Veland.  

Alle norske barn går gjennom en obligatorisk synsundersøkelse på fireårskontrollen, men etter dette er det ingen obligatoriske undersøkelser av synet. Optikeren anbefaler foreldre å ta med barna på synsundersøkelser dersom barnet klager over hyppig hodepine, snubler, dulter borti ting og har utfordringer med motoriske ferdigheter eller avstandsbedømmelse, myser, gnir seg ofte i øynene, setter seg nærmere TV eller holder andre skjermer tett til ansiktet.  

– Barn skal holde nettbrettet med en avstand på30 til 40 centimeter, men helst enda lenger unna. I tillegg bør barnet ta pauser og se vekk fra skjermen flere ganger i timen avslutter Veland.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.