Nord-Norge kommer dårlig ut

finnmark troms

Nordnorske kommuner kommer jevnt over dårligere ut dersom forslaget til nytt inntektssystem for kommunene blir gjennomført.   – Det gir en dreining av inntektene fra små til store kommuner, og dermed også fra nord til sør, sier nestleder i fylkesrådet i Nordland, Svein Øien Eggesvik.

Forslaget som nå er på høring ble tatt initiativet til av Solberg-regjeringen, og foreslår en pengefordeling som i langt større grad skal gjøres per hode. Da er det klart at kommunene i nord, og dermed også innbyggerne våre, blir den tapende part, mener Eggesvik.

Les også:  SpareBank 1 Nord-Norge oppretter Nord-Norsk fond

– Ja, spesielt små kommuner med stor verdiskaping kommer dårligere ut i forslaget. Det kommer til å gå direkte ut over både helsetjenester og skoler i distriktene, tror han.

I dag får alle grunnskoler i Norge 500 000 i tilskudd. Dette er foreslått fjernet. Eggesvik tror det vil medføre at enda flere skoler i distriktene legges ned.

– Vi har allerede sett at trang økonomi kan føre til nedlegging av skoler. Dersom man tar bort 500 000 per skole, så er jeg ganske sikker på at vi vil se enda flere nedleggelser av små skoler i årene som kommer. Skolene er ekstremt viktige for at vi skal ha levedyktige samfunn over hele Nordland, så vi kan ikke se på at så store pengesummer bare blir fjernet med et pennestrøk, sier nestlederen. Han er også overbevist om at den sittende regjeringen ikke kommer til å lande på det forslaget som nå er på høring.

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

Eggesvik mener det er vesentlig at alle norske kommuner har muligheten til å gi likeverdige tjenester til innbyggerne sine, at skoler, helsevesen, barnevern og andre tjenester er like gode og tilstrekkelige over alt. Dette blir ikke ivaretatt i dette forslaget, ifølge ham.

– Regionalpolitiske tilskudd må være på et nivå som sikrer likeverdige tjenester over hele landet. I tillegg må sone- og nabokriterier styrkes i nytt inntektssystem. Disse kriteriene sikrer at de mest desentrale kommunene med lange avstander og geografiske utfordringer kan overleve, og at vi fremdeles kan ha næringsliv og folk som bor langs hele kysten i Norge, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.