Nettbutikk for brukte iPhoner lanserer i Norge: Finske «Swappie» går i strupen på Finn

apple

Swappie er størst i Norden på online salg av brukte iPhoner, og nå lanserer de i Norge. – Konkurransefortrinnet vårt er at du faktisk kan stole på brukttelefonene våre, sier CEO i Swappie.

På få år har det finske oppstartsselskapet Swappie fått over 200 000 kunder, hentet mer enn 400 millioner kroner og blitt markedsleder i Norden. Forretningsidéen er å gjøre elektronikk så god som ny gjennom en omfattende teknisk test- og reparasjonsprosess, for deretter å selge på nett med tolv måneders garanti.

– Kjøper du en brukt iPhone fra en tilfeldig markedsplass, er det mye som kan gå galt, og ingen ser ut til å være ansvarlig. I Swappie kontrollerer vi hele verdikjeden, og vi utfører en grundig 52-stegs teknisk test før en iPhone legges ut for salg, sier Sami Marttinen, administrerende direktør i Swappie, og legger til:

Les også:  Arctic Lavvo AS får støtte til internasjonal markedsføring

– Legger vi merke til en feil på en telefon gjennom testingen vår, vil vi gjøre alle nødvendige reparasjoner på det spesialiserte verkstedet vårt. I tillegg får du en tolv måneders garanti som dekker mer enn det Apple dekker på nye telefoner.

Selv om iPhonene sendes fra verkstedet i Finland, betaler du som kunde ikke ekstra for toll.

Ved å reparere og selge iPhoner mener Swappie at de bidrar til gjenbruk og bærekraft, som igjen kan bidra til suksess i Norge.

– Vi vet at nordmenn er opptatt av miljøet generelt og gjenbruk spesielt. Det ser vi blant annet gjennom den eventyrlige suksessen til merkevarer som for eksempel Tise. Kjøper du brukte iPhoner, blir livstiden til produktet utvidet, farlige kjemikalier holdes borte fra jorden, og verdifulle ressurser blir ivaretatt, sier Marttinen.

Les også:  Alvorlige inkassotall for norske bedrifter - Alt tyder på konkursbølge

Ifølge Apples egne data blir mer enn 56 kg karbondioksid sluppet ut for å lage én enkelt iPhone 11.

– I dag blir mindre enn én prosent av telefoner resirkulert. Det er helt hårreisende, spesielt når vi vet at 85 prosent av utslippene fra en smarttelefon kommer fra produksjonen av den. En Ericsson-undersøkelse viser at energien brukt til å produsere en ny smarttelefon er på samme nivå som energien en smarttelefon bruker over en periode på ti år, forklarer Marttinen.

Historien til Swappie begynte i 2015, da de to gründerne av selskapet – Sami Marttinen og Jiri Heinonen – forsøkte å kjøpe en brukt telefon fra et online bruktmarked.

Les også:  Arbeidsgivere må tørre å snakke om sykemeldinger

– En selger med en klarert profil viste seg å være en profesjonell svindler og leverte aldri produktet som han solgte. Etter hvert gikk det opp for oss at dette ikke var noe unntakstilfelle, og mot slutten av 2016 var vi i gang med å teste ut ulike forretningsidéer.

I dag er Swappie et faktum, og selskapet har 370 ansatte fra 31 land samt en ambisjon om å normalisere kjøp av brukt forbrukerelektronikk.

– Lanseringen i Norge er et viktig skritt for oss, og vi gleder oss til å se nordmenns respons, avslutter Marttinen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.