Kjente norske forfattere bak strømme-utgaver av kjente folkeeventyr

nettspill

Tom Egeland, Unni Lundell, Simon Stranger, Iben Akerlie, Sigbjørn Mostue og Knut Nærum har lansert hvert sitt klassiske eventyr i en ny drakt. Bokprosjektet er gjort i samarbeid med den norske strømmetjenesten for barnebøker, Pickatale, og fortellerstemmene er det forfatterne selv som står for.

De nye, moderne versjonene er skapt for at barn skal få gjenoppdage de klassiske eventyrene mange foreldre har et nostalgisk forhold til, og det har vært et stort engasjement fra forfatterne for prosjektet. Tom Egeland håper at prosjektet vil treffe flere unge lesere:

– Å få være med på å fornye et klassisk eventyr, har i seg selv vært et eventyr for meg. Jeg gleder meg til å høre og lese alle de moderniserte eventyrene og håper Pickatale vil nå mange unge lyttere og lesere, sier Egeland.

Daglig leder og ansvarlig utgiver i Pickatale, Espen Viskjer, er veldig glad for at de norske forfatterne har lyst til å utvikle nytt digitalt innhold for barn. Han er også sikker på at de nye utgavene vil skape mer entusiasme og leseglede hos dagens unge:

– Det har vært veldig gøy å jobbe med dette prosjektet. De klassiske eventyrene er noe de fleste foreldre har et forhold til, men alle er nok ikke like relevante for de som vokser opp i dag. Nå håper vi at historiene blir mer relevante for unge lesere, sier Viskjer.

Sarah Natasha Melbye har vært redaktør på prosjektet for Pickatale. Hun kan røpe at det er flere uventede tvister på de kjente eventyrene.

Les også:  Her er bøndene som skal jakte kjærligheten på TV 2

– Jeg likte umiddelbart tanken om å lage moderne versjoner av kjente og kjære eventyr, og det har vært fantastisk morsomt å jobbe med noen av landets beste historiefortellere på dette prosjektet. De har løst oppgaven veldig kreativt, og også veldig forskjellig. Her har en keiser blitt til en blogger, og et troll kjemper for å bevare skogen. Her er det dataspill, kjærlighet og en statsminister som lover bort halve oljefondet, for å nevne noe.

Sigbjørn Mostue lanserer Dataladden og trollet som nektet å kappete. I hans versjon er Espen en gutt med nesa klistret i datamaskinen og osten i nistepakken er byttet ut med potetgull og cola. Forfatteren har også introdusert det å ivareta naturen som et tydelig underliggende tema.

– Det var svært morsomt å skrive en ny versjon av et av våre mest kjente folkeeventyr! Ønsket mitt var å tilføre et tidsriktig og viktig tema, men samtidig bevare spenningen, råskapen og den humoristiske snerten fra originalen. Jeg håper Asbjørnsen og Moe vil humre i skjegget og nikke fornøyd av resultatet, hvor enn de måtte befinne seg, sier Mostue.

I Iben Akerlie sin Bloggerens Nye Briller, en nytolkning av H.C. Andersens klassiske eventyr Keiserens nye klær, møter vi blant annet en blogger som er veldig opptatt av å få likes. Tom Egeland har gitt H.C. Andersens Den standhaftige tinnsoldaten et nytt liv – i Den tapre soldaten leker forfatteren med virkeligheten i og utenfor et dataspill.

Les også:  Slik får du gode skiopplevelser i påskefjellet

– Eventyr er historier som ofte påpeker allmenngyldighet, og har derfor et langt liv. Ved å få pakke en slik historie inn i en ny drakt, håper jeg å gi eventyret enda større aktualitet og kanskje introdusere det for nye lesere, sier Akerlie om prosjektet.

Simon Stranger har gjort en ny versjon av Asbjørnsens og Moes Prinsessen som ingen kunne målbinde.I den moderne utgaven konkurrerer brødrene om hvem som er morsomst, og den noe mer groteske straffen fra originalen med salt i såret har blitt byttet ut med et stempel i panna. Om prosjektet sier Stranger:

– Eventyr er en vakker og tidløs tradisjon. Jeg håper mitt bidrag kan glede en ny generasjon med lesere!

Knut Nærum på sin side sammenligner prosjektet med boken Askhild og hjelperne, som å spille «Smoke on the Water» på blokkfløyte:

– Asbjørnsen og Moe trenger ikke min hjelp for at nye lesere skal oppsøke de gamle eventyrene. Derimot kan det være artig å vri på de kjente fortellingene. Det er sånn jeg har gått løs på dette; somen coverversjon av en klassisk låt. Som å spille “Smoke on the Water” på blokkfløyte, sier Nærum.

I hans gjenskapning av Askeladden og de gode hjelperne er Askeladden en jente som begir hun seg ut i konkurransen om å vinne statsministersønnen og halve Oljefondet.

Les også:  Samsung lanserer Galaxy A55 5G og Galaxy A35 5G

Unni Lundell har gjort en moderne vri på Brødrene Grimms Rødhette og Ulven, hvor bestemor bor på gamlehjem og blir kjæreste med vaktmesteren som eier en jakthytte ute i skogen. I forfatterens nye versjon Rødhette og Ulven på hyttetur er det Rødhette som er helten.

– Små rødhetter finnes i hele verden. Jeg heier på dem alle, både de sårbare og de tøffe! sier Lindell.

Ved å kombinere godt innhold og teknologi gjør lese- og lydbokappen det enklere å få tilgang til barnebøker, samt skape leseglede for unge lesere. I den norske strømmetjenesten finner man rundt 2 500 barnebøker for barn i alle aldre. I tillegg til å tilby et bredt spekter av eksisterende barnebøker kan forfattere gi ut nye bøker direkte på Pickatale sin digitale plattform.

– Enkel tilgang på innhold er avgjørende for å etablere gode lesevaner. I tillegg ønsker vi å gi barn tilgang til både nye og gamle forfattere. Vi er derfor veldig stolte over dette samarbeidet og gleder oss til å se hvordan de blir mottatt, avslutter Viskjer.

Oversikt over bøkene som lanseres:

  • Dataladden og trollet som nektet å kappete av Sigbjørn Mostue
  • Prinsessen som ikke kunne le av Simon Stranger
  • Rødhette og Ulven på hyttetur av Unni Lindell
  • Bloggerens Nye Briller av Iben Akerlie
  • Den tapre soldaten av Tom Egeland
  • Askhild og hjelperne av Knut Nærum
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.