Nesten halvparten av nordlendinger sover for lite – Her er ekspertens beste tips

seng søvn hotell bolig

Nesten halvparten av nordlendinger opplever søvnmangel i hverdagen, ifølge en spørreundersøkelse. Nå avslører søvnekspert rådene som kan hjelpe trøtte nordlendinger.

En nasjonal spørreundersøkelse utført for Herbalife Nutrition viser at 5 av 10 nordlendinger får mindre enn syv timer søvn i hverdagen. En tredjedel av fylkets befolkning får ofte søvnmangel gjennom uka og må sove ut i helgen, og stress (48 %) og skjermaktiviteter (44 %) er de viktigste grunnene til at de ikke får sove.

Det er imidlertid en gruppe som sliter enda mer med søvnen en gjennomsnittet: B-menneskene. 55 prosent av nordmenn som identifiserer seg som B-mennesker føler seg stort sett alltid litt for trøtte.

– Vi som jobber med søvn pleier å definere nok søvn som den søvnen du får for å føle deg våken på dagen uten å bruke kunstig stimulerende stoffer som kaffe. Hvis du trenger ti kopper kaffe om morgenen for å fungere, så kan det være grunn til bekymring, sier Harald Hrubos-Strøm, søvnekspert, lege og forfatter av boka «Sov godt».

Ifølge undersøkelsen er 4 av 10 nordlendinger B-mennesker, 1 av 4 er A-mennesker, mens den resterende befolkningen ikke tilhører noen av gruppene. Forskjellene mellom de to gruppene er markante.

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

– De nasjonale tallene viser at A-mennesker er mer opplagte, trener mer og spiser sunnere enn B-mennesker. Og det virker som om flere av dem er fullt klar over dette. Hvert tredje A-menneske ser på B-mennesker som late eller koffein-avhengige personer som har vanskelig for å motstå fristelser, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i Herbalife Nutrition, og legger til:

– I tillegg mener hvert fjerde A-menneske at B-mennesker er dårlige til å planlegge.

Det er imidlertid ikke bare morgenfugler som irriterer seg over natteravner, for det finnes også en motsatt tendens. Hele 6 av 10 B-mennesker mener at A-mennesker er for glade om morgenen.

Herbalife Nutrition-undersøkelsen avslører at nordlendinger gjør mye mer enn å bare sove om natten. Ikke bare spiser 3 av 10 nordlendinger nattmat én eller flere hverdager i uken, men hver femte nordlending forteller også omgivelsene sine at de legger seg tidligere eller står opp tidligere enn de egentlig gjør.

Les også:  Skoletilbud i Nordland på høring

Videre innrømmer 4 av 10 nordlendinger at de blir sittende oppe med skjermaktiviteter som mobil eller TV om kvelden, og at det går ut over søvnen deres. I tillegg oppgir 3 prosent av Nordlands befolkning sex om kvelden som én av årsakene til søvnmangelen sin.

Søvnekspert Hrubos-Strøm mener at man ikke trenger å legge hele skylda på seg selv når man opplever problemer med søvnen, og at søvn ikke skal handle om prestasjoner.

– Noen har vanskeligere for å sovne om kvelden enn andre, uansett hvor flinke de er til å unngå mobilbruk og koffein sent på kvelden. Mitt tips til B-mennesker som sliter med søvnen er å prøve ut ulike råd og tips og finne dem som passer for seg, avslutter han.

Søvnekspert Harald Hrubos-Strøms beste tips til trøtte nordlendinger:

Om dagen

  1. Døgnrytmen vår blir påvirket av lyset ute, så det er en stor fordel å komme seg ut på dagen og få litt lys for å unngå at døgnrytmen blir forskjøvet.
  1. Er du trøtt og sliten på dagtid, kan du ta deg en powernap. Korte powernaps på 10 til 20 minutter vil ikke ødelegge nattesøvnen etterpå. Men sover du lengre og rekker å komme inn i den dype søvnen, kan det påvirke nattesøvnen.
  1. Blir du søvnig og trøtt på dagtid, kan du også reise deg opp, bevege deg og sørge for å få muskelaktivitet. På den måten stimulerer du «våken-systemet» i hjernen.
Les også:  Skoletilbud i Nordland på høring

Om kvelden

  1. Hvis du blir liggende veldig lenge våken i sengen, vil kroppen etter hvert forvente å være våken i sengen. Så det viktigste rådet hvis du sliter med å sove på kvelden er å komme deg ut av senga, ta deg en liten pause før du prøver å sove igjen.
  1. Mens du er ute av senga fordi du ikke får sove skal du helst ikke se på TV, for du skal få så lite stimuli så mulig. Drikke gjerne noe koffein- og sukkerfritt, og lytt til rolig musikk.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.