Nei, bilforsikringen dekker ikke dette

vinter

Vinterkulda har sine utfordringer, og minusgrader om natten kan skape problemer for mange bileiere. Et av disse er vindusviskere som sitter fast i en frossen frontrute, og en glemsk sjåfør.

– Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast. Når man så starter bilen i kulda på morgenen uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Kan bli dyrt
Årsaken er at vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskerne dersom de henger fast i tykk is på bilruta. Noen opplever at bladene rives av, mens andre sitter igjen med en brent vindusviskermotor.

Les også:  46,5 kilometer ny asfalt på Helgeland

– Vi får hver vinter en rekke henvendelser fra uheldige kunder som tror dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det dessverre ikke. Å skifte en vindusviskermotor kan koste opp imot 10.000 kroner, og det er sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått, sier han.

Sett viskerne opp
Å kjøre uten fungerende vindusviskere er uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet under gitte omstendigheter. Det beste er å løsne viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda er mange fristet til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen.

Les også:  Bodø Bilutleie feirer 50 år: – Nærmest vokst opp i selskapet

– Problemet er at vindusviskerne kan sitte veldig godt fast i stivfrosset is. Da må man rett og slett skrape de løs før man starter bilen. Et lite triks er å sette de opp idet man parkerer for kvelden. Man unngår fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne varer gjerne lengre, sier Brandeggen.

Ikke riv de løs
Mange nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk, det viktigste er likevel at du selv sjekker at de ikke står i en posisjon som medfører at de starter når du starter bilen.

Les også:  If: Du trenger trolig ikke bunadsforsikring

– Har viskerne frosset fast må man unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.