Naturen langs den norsk-russiske grensen blomstrer som aldri før

nornickel

Det 10. International Contact Forum on Habitat ble nylig arrangert i Murmansk i Russland. Arrangøren er Environmental Protection Group of the Barents Euro-Arctic Region og ledende eksperter fra Sverige, Norge, Finland og Russland inviteres til å utveksle erfaringer og resultater fra studier.

Hovedfokuset på forumet er endringene i flora og fauna i Nord-Europa, inkludert områder med sterke menneskeskapte faktorer.

Alexander Kryshen, en av direktørene i Karelian Research Center i det russiske vitenskapsakademiet, delte analyseresultatene av treveksten i grenseregionale områdene i Norge og Russland.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Vi kan si at den generelle miljøsituasjonen har blitt bedre. Vi opplevde en alvorlig nedgang i årene da malm ble importert. Men så snart malmkilden ble lokal og anlegget installerte filtreringsanlegg, begynte trærne å føle seg og vokse mye bedre, sier Kryshen.

Det er viktig å merke seg at den radielle veksten av trær varierer sterkt fra år til år, avhengig av klimatiske og andre faktorer, inkludert miljøsituasjonen.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

Kola MMC (et datterselskap av Norilsk Nickel) ligger i byen Nikkel i Murmansk-regionen, nær den norske grensen. Forskere sammenligner treprøver fra nærheten av landsbyen og det nærliggende Pasvik naturreservat for å skille klimatiske menneskeskapte faktorer. Det er områder med svært gamle skoger som ikke engang påvirkes av menneskelig aktivitet.

Nikkelområdet er unikt på sin egen måte, der de norligste skogene i Russland vokser. Tundra brer seg over på østsiden og videre mot sør. En av de varme atlantiske havstrømmene gir et relativt mildt klima i denne regionen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.