Nå starter sesongen for steinsprutskader

bil stein vindu

Reparasjon av frontruter etter steinsprut kostet forsikringsselskapene over 1,6 milliarder kroner.

– Våren er høysesong for steinsprut. Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Flere steder i landet, har det i perioder vært bare veier i februar og mars. Det medfører at sesongen for steinsprutskader har startet tidlig dette året.

Les også:  Fire døde etter trafikkulykke i Steigentunnelen

I løpet av 2018 måtte 256.000 bileiere innom et verksted for å reparere ruten eller få den skiftet. Forsikringsbransjen betalte ut 4,4 millioner kroner hver eneste dag etter slike skader. 

Hvis du får en rose i frontruten er det viktig å dekke den til raskest mulig med tape. En ubeskyttet sprekk vil bli fylt av skitt, og da kan det være umulig å reparere den. Glassverksteder deler gjerne ut spesielle klistremerker for formålet.

Les også:  70-åringen som gjør Norge tryggere

Det er vanskelig å gardere seg mot steinsprut, men noen råd har forsikringsselskapet. 

– Det enkleste rådet er å holde god avstand til bilen foran, men noen garanti mot en liten «rose» i frontruten er det ikke, sier Voll.

Veier som har vært strødd er mer utsatt enn veier som kun har vært saltet.

Kostnadene ved å skifte en rute er store. På bilmodeller med varmetråder i frontvinduet eller andre tekniske innretninger er kostnadene ekstra høye. Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den.

Les også:  Strengere regler for elsparkesykler gir færre skader

Alle bileiere med delkasko eller kasko får reparert steinsprutskade gratis. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.