Kraftselskapene vil tjene mer med kunstig intelligens

vinter trafikk

Kraftselskapene vil ta i bruk maskinlæring og kunstig intelligens for å bedre utnyttelsen av vannkraftanlegg. De har også som mål å kunne respondere raskere på operasjonelle endringer, gjennom bruk av innovativ programvare.

– Dette blir spesielt viktig framover, siden behovet for å levere fleksibel kraft vil øke og kjøp og salg av kraft vil foregå mer og mer kontinuerlig, sier Stein Danielsen i Powel, som også er prosjektleder for Flexploit.

Grønt skifte i kraftbransjen
Flexploit skal benytte maskinlæring og kunstig intelligens for å forbedre den markedsmessige utnyttelsen av tilgjengelig fleksibilitet fra vannkraft. Innovasjonsprosjektet vil samtidig automatisere erfaringsbaserte beslutninger. Powel er initiativtaker til Flexploit-satsningen, og sammen med Uniper, Glitre Energi og SINTEF Digital håper de å finne svar på mange av utfordringene kraftbransjen sliter med.

Les også:  – Laksedødeligheten kan løses

– Det grønne skiftet vil øke behovet og verdien av fleksibel kraft. Grunnen til dette er at det forventes økt andel sol- og vindkraftproduksjon, som av natur er uforutsigbar og varierende. I kombinasjon med endringer i forbrukermønsteret av elektrisk energi, vil dette kreve økt fleksibilitet i kraftproduksjonen, sier Danielsen.

Uniper er en av Europas største kraftprodusenter og er den tredje største vannkraftprodusenten i Sverige. De bruker allerede flere av programvareselskapet Powel sine produkter for å effektivisere driften av kraftverkene sine.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

– Optimeringen vi gjør i dag må videreutvikles, for å møte fremtidens krav til hurtighet og kompleksitet. Skal vi lykkes med dette, er vi helt nødt til å automatisere prosessene våre, sier Edvin Schubert i Uniper.

Hyppigere kjøp og salg av kraft
Tradisjonelt har kjøp og salg av kraft blitt gjort ved daglige bud til kraftbørsen, med mulighet for å komplettere med intradag handel med gate closure én gang i timen. Snart vil dette endre seg til å være et kontinuerlig marked med gate closure fire ganger i timen, noe som øker behovet for automatisering for kraftselskapene betraktelig.

– Vi har tror på at våre applikasjoner kan øke inntjeningen til vannkraftprodusentene med tre til fem prosent. For å lykkes er vi avhengig av å ha tett dialog med aktørene, noe vi har en unik mulighet til gjennom Flexploit, sier Danielsen.

Les også:  Nordisk Bocuse d'Or-suksess med norsk sjømat på menyen

Det norske kraftselskapet Glitre Energi mener programvaren som blir utviklet gjennom Flexploit, vil bedre arbeidshverdagen for de som jobber i bransjen.

– Driftsoperatørene vil lettere kunne forstå resultatene når de blir gjort mer visuelle. Dermed kan de raskere og enklere ta riktige beslutninger for å sikre effektiv kraftproduksjon, sier Arnfinn Brede fra Glitre Energi Produksjon.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.