Kan koronaviruset smitte lommeboka di?

forbrukslån

Koronaviruset skaper uro på verdens børser. Hvordan kan det påvirke økonomien og din lommebok fremover? Meglersjefen i SpareBank 1 Østlandet forklarer.

– Etter at koronaviruset for alvor begynte å spre seg, har verdens børser opplevd en betydelig nedgang. Mye er drevet av usikkerhet og psykologi, men en del er også knyttet til investorers forventninger om nedgang i etterspørsel og svikt i omsetning for flere bransjer, sier Jarle Klemmetsrud, meglersjef i SpareBank 1 Østlandet. 

Den siste måneden er hovedindeksen på Oslo Børs, som måler gjennomsnittet av aksjekursene til alle selskaper på Oslo Børs, ned med omtrent 20 prosent. New York-børsen, verdens største aksjemarked, er ned om lag 15 prosent.

På kort sikt tror ikke SpareBank 1 Østlandets meglersjef at viruset vil påvirke privatøkonomien til folk flest. Det som er avgjørende er hvordan situasjonen utvikler seg fremover, og hvordan det slår inn i næringslivet og jobbsituasjonen til folk.

– Hvis situasjonen utvikler seg slik at omsetningen faller dramatisk i flere bransjer og det blir konkurser og permitteringer, så vil det naturligvis påvirke folks jobber og forbruk. Det igjen kan føre til svikt i omsetningen for andre bransjer, og man kan få en negativ spiral. Men det er vanskelig å spå utviklingen på et virus, hvor lenge situasjonen vil vare, og hvordan den vil utvikle seg fremover, sier Klemmetsrud.

Les også:  Kryptovaluta: Hva er det?

Klemmetsrud minner om at alle uavhengig av koronaviruset bør vurdere sin egen økonomi. På generell basis råder han folk til å gå gjennom økonomien og sparemålene og ta en prat med banken om man er usikker på hva man skal gjøre. 

Et generelt råd fra meglersjefen er at folk sprer sparingen og verdiene sine. Det betyr å eie og nedbetale bolig på den ene siden, spare langsiktig i aksjefond på den andre og i tillegg ha penger tilgjengelig på konto.

Les også:  LESERINNLEGG: Mer penger til folk og mindre til sløsing med FrP

– Vår generelle anbefaling er at man sparer penger både i fond og på sparekonto i banken. Alle bør ha en buffer på konto med én til to månedslønner, slik at man klarer seg dersom vaskemaskinen eller bilen ryker, sier han.

Ettersom aksjemarkedene har fått seg en real nedgang den siste tiden, så stiller flere seg spørsmålet om hva man bør gjøre med aksjefond. Bør en selge seg ut nå? Det spørsmålet må hver enkelt på eget grunnlag ta stilling til, mener meglersjefen. Samtidig viser han til historien og viktigheten av å tenke langsiktig.

– Vårt generelle råd ved aksjefond er å holde på den langsiktige planen. Historisk sett vet vi at aksjekursene svinger. For hver nedtur vi har hatt opp gjennom historien, har aksjemarkedene hentet seg inn igjen og nådd høyere nivåer etter en periode. Men her er det ikke noe fasitsvar, det er viktig at hver enkelt selv tenker igjennom hva som er riktig for seg, sier Klemmetsrud.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

– Sammenligner vi med bare en måned tilbake, fremstår aksjemarkedene rimelige nå. Samtidig er det en usikker markedssituasjon som gjør det vanskelig å spå den videre utviklingen. Sannsynligvis vil det være ruskete i markedene den nærmeste tiden, og det er vanskelig å si om man bør kjøpe nå eller rett og slett avvente, sier han. 

– Man må selv vurdere hva som passer for seg og sin egen risikoprofil. Skal man handle, er det viktig å ha penger til overs som man kan sette av til dette og ikke har behov for i morgen. 

Meglersjefen understreker at det generelt sett ikke er noen garanti for at verdiene på pengene man setter i fond vil øke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.