Julehandelen på nett har vokst 15 prosent i desember

julenissen

Etter en rekordsterk Black Week har julehandelen på nett fortsatt å vokse i desember. Ifølge fersk statistikk fra Klarna er det i Sogn og Fjordane og Alta de har handlet mest på nett så langt i julemåneden.

– Sammenlignet med fjoråret har det blitt handlet 15 prosent mer gjennom våre betalingsløsninger de to første ukene etter Black Week. Sogn og Fjordane er det mest handleglade fylket, mens Alta er den av de 100 største kommunene i Norge hvor innbyggerne har handlet mest på nett, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Det er omsetningen i mer enn 5000 norske nettbutikker de to ukene etter Black Week og den påfølgende Cyber Monday (fra 3.desember til og med 16. desember) som danner grunnlaget for det omfattende statistikkgrunnlaget.

Denne uken har fristene for å få julegaver handlet på nett hjem før jul begynt å gå ut. Gavehandelen på nett er med andre ord i ferd med å roe seg ned.

Les også:  Ha det gøy på julebordet – Respekter andres grenser

Dette er noen av funnene fra Klarnas statistikk:

  • Innbyggerne i Sogn og Fjordane handlet i snitt 31 prosent mer enn landsgjennomsnittet de første 14 dagene av årets tradisjonelle julehandel. Dette er det samme fylket som også toppet netthandelsstatistikken for Black Week-perioden i år.
  • Fylkene hvor julehandelen har vokst mest sammenlignet med i fjor er Oslo (22 %) og Akershus (16 %).
  • Blant de 100 mest folkerike kommunene i Norge er det i Alta det ble handlet mest, sett i forhold til innbyggertallet. Her handlet de i gjennomsnitt for hele 46 prosent mer enn i Norge ellers. Også Flora i Sogn og Fjordane og Lenvik i Troms er helt på den norske netthandelstoppen for årets tradisjonelle julehandel på nett.

– Det er mange av de samme fylkene og kommunene som gikk igjen på topplistene etter Black Week som har handlet mest på nett i desember. Det kan tyde på at dette er fylker hvor mange av innbyggerne i større grad benytter seg av netthandel enn tradisjonelle fysiske butikker til julehandelen, sier Elvestad.

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

Samtidig viser omsetningsstatistikken at den ene Black Week-uken, inklusive Cyber Monday var hele 49 prosent større enn de to påfølgende hele ukene til sammen.

– Det er helt åpenbart langt flere som har netthandlet julegaver i løpet av Black Week enn det var i fjor. Samtidig har også salget etter Black Week i år holdt seg langt bedre enn i fjor. Det skyldes nok at den i år falt en uke nærmere jul og at julehandelen nærmest har gått i ett siden dette, sier Klarnas markedsdirektør.

Ifølge statistikken er litt i overkant av seks av ti av de som har netthandlet i løpet av de to ukene i desember kvinner. Aldersgruppen, som står for mer enn halvparten av alle kjøpene på nett, er de mellom 36 og 55 år. Videre viser tallene at mens den yngste aldersgruppen var de som økte sin netthandel klart mest i den første delen av Black Week-perioden, er det nå de over 56+ som er den kundegruppen som vokser raskest blant netthandlerne i årets julehandel.

Les også:  Nettsvindel øker under julehandelen

– Vi vet fra våre undersøkelser at de yngre er flinkest til å planlegge sine innkjøp og slå til da tilbudene er best. Det er mye som tyder på at det var i løpet av Black Week. De eldre, som oftere ikke er så erfarne med netthandel, er fremdeles mindre som gruppe, men vokser mest på nett de siste ukene før jul, sammenlignet med i fjor, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.