If frykter festulykker med elsparkesykkel 17. mai

pexels

Elsparkesykler og store folkemengder på nasjonaldagen er en farlig kombinasjon. Det mener forsikringsselskapet If. Særlig de minste barna er utsatt.

Den uklare trafikantrollen til elsparkesyklistenes uroer If.

– I det ene øyeblikket bruker elsparkesyklisten veibanen, i det neste kjører sparkesykkelen på fortauet. Det gjør at andre trafikanter, både bilister, syklende og gående, blir usikre på rollen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Med mange folk i gatene på nasjonaldagen, øker risikoen for ulykker med elsparkesykkel.

– Barn synes mindre der det er mange voksne folk, og det kan være vanskelig for dem å få med seg alt som foregår rundt seg. Særlig de aller minste kan være utsatt for påkjørsler på en slik dag, sier Clementz.

Les også:  Folkemøte om Nordstrandveien i Bodø

Han oppfordrer alle som tenker å bruke elsparkesykkel på 17. mai til å utvise ekstra hensyn.

– Det gjør kanskje heller ikke noe om elsparkesykkelen står akkurat denne dagen, mener han.

– Vi er spesielt bekymret for at enkelte vil bruke elsparkesykkel etter å ha inntatt alkohol. Det er forbudt å kjøre elsparkesykkel hvis du er påvirket av alkohol eller et annet berusende eller bedøvende middel. Det er den vanlige promillegrensen på 0,2 som gjelder, sier Clementz.

Les også:  Nå gjør mus og rotter skader for millionbeløp i Nordland

Sist sommer ble elsparkesykler omklassifisert til liten elektrisk motorvogn av samferdelsmyndighetene. 

Fra 1. januar i år må også alle privateide elsparkesykler, ståbrett og lignende ha lovpålagt ansvarsforsikring for motorvogn, på lik linje med biler, busser og traktorer. Det har Samferdselsdepartementet bestemt.

– Elsparkesykler som ikke oppfyller de tekniske kravene, blant annet om maksfart på 20 km/t, er verken lov å bruke eller forsikre. De må dermed parkeres for godt, sier kommunikasjonssjefen i If.

Uleiesparkesykler fikk påbud om ansvarsforsikring fra 1. september i fjor.

Lovpliktig ansvarsforsikring for motorvogn dekker skade som elsparkesykkelen gjør på personer, også på deg som fører. Den dekker også skader på ting, for eksempel andres kjøretøy, bygninger og gjenstander.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

Uten lovpålagt ansvarsforsikring på elsparkesykkelen?

Politiet kan ilegge deg en straffereaksjon. Du må betale erstatningen fra egen lomme dersom kjøretøyet ditt ikke er forsikret og har gjort skade. Ved store, omfattende skader og personskader, for eksempel en alvorlig hodeskade, kan du ble skyldig et tosifret millionbeløp. Skulle du selv bli skadet som fører av et uforsikret kjøretøy, får du ingen erstatning ved skade.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.