Høstutstillingen får satellitt i Valnesfjord

norske billedkunstnere

Høstutstillingen starter et treårig samarbeid med et offentlig kunstprosjekt på Valnesfjord skole i Fauske kommune.

– Som en nasjonal utstilling ønsker vi alltid å nå publikum utenfor Oslo gjennom satellittvisninger av utvalgte videoverk. Gjennom et nytt samarbeid med kunstfaglig produsent Trygve Luktvasslimo og Fauske kommune får nå Høstutstillingen nok en satellitt som henvender seg til skoleelever, og det er spesielt spennende da verkene også tas inn som del av undervisningen, sier utstillingskoordinator Hanne Gudrun Gulljord.  

Kunstprosjektet på Valnesfjord skole er basert på lydkunst og bevegelige bilder, der elevene over en treårsperiode skal få regelmessige kunstinngrep som en ekstra ressurs i undervisningen. 

– Utgangspunktet var at jeg sammen med noen lokale ildsjeler ønsket å lage et annerledes offentlig kunstprosjekt, der aktiviteter blir sentralt til fordel for permanent kunst, sier Luktvasslimo. 

To prosjekter hvert år baserer seg på at kunstnere utarbeider og gjør prosjekter sammen med elevene på skolen. Det vil også være arrangementer i form av utstillinger eller endagsfestivaler, eller avspillinger på faste tidspunkt på skolens tekniske installasjoner – blant dem en utendørs storskjerm.

På en storskjerm ute vil skolens 200 elever fra 1.– 10. klasse få se fire videoverk til faste tider to ganger i uken, parallelt med at Høstutstillingen vises på Kunstnernes Hus. Luktvasslimo har valgt ut verk fra fem av kunstnerne som deltar på årets utstilling: Siri Bråtveit, Morten Jensen Vågen, Farhad Kalantary, Simone Hooymans og Maren Dagny Juell.

– Fauske er et entusiastisk sted med et lokalt initiativ langt over normalen, sier Luktvasslimo. 

– Kunstformidling til barn og unge har vært viktig i prosjektet, det vil si  at det også utarbeides planer som lærere kan gå utifra i undervisningen. Den 11. september inviterer vi lokalsamfunnet til åpning på Valnesfjord skole. Da oppstår en liten del av Høstutstillingen i Fauske kommune.

Høstutstillingen er landets eldste kunstnerdrevne visningsarena for samtidskunst, og ble organisert for første gang i 1882. Som en årlig nasjonal kunstmønstring har utstillingen vært støttet av staten siden 1884, men drevet av kunstnerne selv etter fagfellevurderingsprinsippet. Norske Billedkunstnere arrangerer Høstutstillingen som en juryert utstilling på Kunstnernes Hus – der den har hatt fast tilholdssted siden det åpnet i 1930.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.