Kjøper norske missiler til F-35

f-35

Forsvarsmateriell og Kongsberg Defence & Aerospace undertegnet i går kontrakt på levering av Joint Strike Missile (JSM) til norske F-35.

Kontrakten har en verdi på fire milliarder kroner og en av de største anskaffelsene av våpen til Forsvaret noen gang.

– Med denne kontrakten sikrer vi en helt avgjørende kapasitet for våre nye kampfly, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Utviklingen av JSM (Joint Strike Missile) startet i 2009, året etter at F-35 ble valgt som Norges neste kampfly. FFI hatt et eget forskningsprogram for å støtte utviklingen av Joint Strike Missile.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

– Gjennom samarbeidet mellom Forsvaret, FFI og industrien har vi utviklet et nytt våpensystem som gir Forsvaret og norske myndigheter en helt ny kapasitet som verken Norge eller andre forsvar av vår størrelse har hatt tidligere, sier Enoksen.

JSM er det eneste kryssermissilet som kan bæres internt i våpenrommet på F-35. Det kan brukes både mot sjø- og bakkemål og er i likhet med flyet konstruert for å være vanskelig å oppdage.

De første missilene vil leveres i 2023, med leveranser planlagt i flere år fremover.

– Vi ser allerede at andre land også planlegger å anskaffe JSM. Når serieproduksjonen nå kommer i gang, vil det bidra til å sikre arbeidsplasser og verdiskapning hos både Kongsberg og deres underleverandører i lang tid fremover. Det gjør dette til en viktig avtale både for forsvarssektoren og norsk industri, og med det et bidrag til realiseringen av den vedtatte nasjonale forvarsindustrielle strategien, sier Mette Sørfonden, direktør for Forsvarsmateriell.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

FFI har i flere tiår samarbeid med Kongsberg og Forsvaret om å utvikle norsk missilteknologi.

Forskningsleder Øyvind Sjøvik ved FFI har deltatt i Forsvarsmateriells forhandlingsteam og vært tett på kontraktsforhandlingene.

– Det har vært en lang og tøff forhandlingsrunde, men jeg mener vi har forhandlet fram en kontrakt alle parter kan leve godt med i mange år framover, sier Sjøvik.

– Det er hyggelig at både KDA og FMA trekker fram dette som et resultat av trekantsamarbeidet. FFI får mye skryt og jeg er stolt når jeg kan sole meg i glansen av den vanvittige innsatsen så mange på FFI har gjort i mange år med JSM og de andre missilprogrammene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.