Her er verdens første klær laget av hvetestrå

fortum

Energi- og gjenvinningsselskapet Fortum og det bærekraftige fiberteknologiselskapet Spinnova introduserer nå første prototypen av klær laget av landbruksavfall fra hvetestrå. 

Fortum og Spinnova viser denne uken frem verdens første klær laget av landbruksavfall fra hvetestrå. Utstillingen inkluderer en strikket t-skjorte, en jakke og et skjørt laget av et vevd stoff på varp av organisk bomull. Materialet er unikt også på grunn av den ekstremt lave miljøpåvirkningen fra råstoffutvinning, prosessering og produksjon, verifisert ved livssyklusanalyser (LCA).

– Vi er veldig glade for å presentere dette revolusjonerende tekstilet. I dag blir hvetestrå som regel kastet eller brent. Når det nå kan brukes i en rekke ulike tekstiler, så åpner det for enorme muligheter globalt. Dette samarbeidet er en viktig del av Fortums strategi for å skape nye virksomheter som forbedrer ressurseffektivitet og gir smarte løsninger for en renere verden. Vi vil invitere flere viktige aktører i bransjen til å bli med oss ​​på denne reisen, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum Norge.

Les også:  Pixel 8a: Ny AI-telefon fra Google

– Vi er alle veldig stolte av dette fantastiske samarbeidet! Det har vært en rask reise fra de første forsøkene til ekte stoffmaterialer i høy kvalitet. Dette viser at halmbaserte fiber med hvete er på god vei til å bli et veldig godt bærekraftig produkt, sier administrerende direktør Janne Poranen i Spinnova.

De to selskapene kunngjorde sitt partnerskap tidligere i år etter å ha testet forskjellige biomasser. Halmen ble først behandlet med svært bærekraftig fraksjonsteknologi, utviklet av Fortums tilknyttede selskap Chempolis Oy, til mikrofibrillert cellulose (MFC). Spinnovas teknologi gjør MFC direkte til fiber uten oppløsende eller skadelige kjemiske prosesser. Fibre av de nå ferdige klærne ble produsert i Spinnovas pilotanlegg i Finland. Det betyr at Spinnovas teknologi også kan brukes på forskjellige biomasser uten videre teknologiutvikling.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Fortum og Spinnova planlegger å etablere bærekraftig fiberproduksjon i Fortums fremtidige bioraffinerier som vil bruke gjenværende biomasse som landbruksavfall. Biomassen vil bli behandlet til materialer for bioprodukter av lignocellulosisk opprinnelse, i tillegg til celluloseprodukter. Raffineriene vil være basert på fraksjonsteknologi, noe som muliggjør høy ressurseffektiv utnyttelse av hvetestråene, og som vil resultere i betydelig lavere miljøbelastning sammenlignet med andre prosesseringsteknologier.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.