ANNONSE: Gode tips for å spare penger når du handler på nettet

Det er aldri feil å spare noen kroner her og der, og hvis du handler mye på nettet kan du faktisk spare tusenvis i året ved å gjøre noen enkle grep. Uansett om du vil kjøpe elektronikk, klær, sminke eller flybilletter lønner det seg å gjøre litt research før du bestiller, og her er noen tips som er gode å ta med seg neste gang du shopper på nettet.

1. Vær tålmodig

Netthandel har eksplodert de siste årene, og spesielt i 2020 og 2021. Ifølge statistikk fra SSB handlet 4 av 5 nordmenn mellom 16 og 79 år på nett i første kvartal i år. Det har rett og slett blitt enklere å handle på nettet enn i butikken, og du kan få det meste du ønsker levert rett til døren.

Et av de beste rådene for å spare penger på nettet er imidlertid å ha tålmodighet og vente på at prisene skal gå ned. Med mindre du trenger et bestemt produkt her og nå, kan det lønne seg å for eksempel vente til den neste modellen er på vei. Da vil sannsynligvis prisen på den litt eldre modellen falle kraftig.


Det er en kjent sak at prisen på nye telefoner, spill og en rekke andre varer går ned noen få måneder etter at de ble lansert, og man bør spørre seg selv om man klarer å vente litt før man kjøper det man har lyst på.

2. Sammenlign priser før du kjøper

Alle vet at prisene på enkelte produkter kan variere mye fra nettbutikk til nettbutikk, men de færreste tar seg tid til å undersøke flere butikker før de kjøper. Det kan føre til at man betaler mer enn hva man egentlig trenger. Hvis du setter av noen minutter til å se deg litt rundt, kan du i noen tilfeller spare hundrevis av kroner på et kjøp.

I dag finnes det flere tjenester som enkelt lar deg sammenligne priser på tvers av flere butikker. Du kan for eksempel bruke sammenligningstjenesten Prisjakt for å finne den laveste prisen på alt fra hageutstyr til kjøretøy og elektronikk. Du skriver bare inn det du er interessert i å kjøpe, så tar søkemotoren seg av resten.

Det finnes lignende tjenester for å bestille reiser og hotellrom. Dynamiske sammenligningstjenester søker gjennom en stor database med flybilletter og hoteller og viser deg de mest lønnsomme resultatene i sanntid.

3. Omgå dynamisk prising

Dynamisk prising er en prismodell som gjør at priser endrer seg basert på blant annet etterspørsel og lokasjon. Det kan for eksempel være snakk om at man må betale mer for en vare eller en tjeneste når behovet er stort eller fordi man bor i et bestemt land eller område. Dette kan føre til at noen kunder er nødt til å betale mer for akkurat den samme tjenesten enn andre.

Flyselskaper er blant selskapene som er kjent for å ta i bruk dynamisk prising. Prisen for en billett kan gå opp eller ned basert på etterspørselen, og i noen tilfeller også etter hvor du er når du kjøper billetten. Ved å bruke en VPN kan du besøke nettsider fra et annet land og se om det er noen prisforskjeller.

En VPN lar hvem som helst surfe med en IP-adresse fra et annet land. Det betyr at man også kan få tilgang til tjenester som i utgangspunktet ikke er tilgjengelig der man er. I tillegg trenger du en online VPN for å surfe sikkert på nettet, så det er mange andre fordeler med å bruke det.

4. Ta vare på rabattkoder

Hvis du handler på nettet ofte, har du sikkert sett at mange nettbutikker har et felt hvor man kan skrive inn en rabattkode. Slike koder blir ofte sendt ut til medlemmer som en del av et spesialtilbud eller en kampanje, og det kan være lurt å ta vare på dem til en senere anledning.


Noen butikker deler ut rabattkoder som gir kunder en rabatt på et bestemt produkt eller på hele handlevognen. I noen tilfeller kan man også få gratis frakt ved å skrive inn rett kode. Det kan altså lønne seg å sjekke ut nyhetsbrevene eller Facebook-sidene til butikkene du kjøper hos. Du kan også laste ned nettleserutvidelsen Honey, et gratis program som automatisk legger inn rabattkoder når du handler.

5. Følg med på gode tilbud

Nettbutikker utnytter enhver anledning til å arrangere et salg: jul, nyttår, påske, Valentine’s Day, Single’s Day og Halloween er gode anledninger for butikker til å senke prisene, men her gjelder det å unngå lokketilbud og ikke se seg blind på rabatten. Noen tilbud er ikke like gode som de utgir seg for å være.

Men det betyr ikke at man ikke kan spare betydelige summer på å se etter gode tilbud, spesielt for produkter man allerede er ute etter å kjøpe. Se opp for nedsatte priser i forbindelse med Black Friday og andre salg, så kan du plutselig finne en stor rabatt på det du leter etter.

Det er ikke bare varer og produkter man kan spare penger på. Mange abonnementstjenester har for eksempel et Black Friday-salg, noe som betyr at du kan få billigere abonnenter ved å fornye abonnentene dine i slutten av november.

6. Ikke gå glipp av lojalitetsprogrammer

Mange butikker på nettet tilbyr et lojalitetsprogram, men det er ikke alltid man er klar over det. Noen nettbutikker gir kundene sine poeng hver gang de handler, og disse poengene kan veksles til rabatter eller gavekort når man har samlet nok av dem. Et godt eksempel er hotellbookingtjenester som sponser en gratis overnatting etter nok bestillinger.

Det kan være mye å tjene på å være klar over hvilke nettbutikker som har et lojalitetsprogram, og å sjekke statusen sin av og til. Akkurat som man kan booke gratis flybilletter ved å bruke bonuspoeng hos et flyselskap, kan man få tak i gode rabatter når man handler på nettet.

For å oppsummere: det er lurt å være tålmodig, sammenligne priser hos flere butikker og se etter gode tilbud og rabattkoder før man kjøper noe på nettet. Noen kroner spart kan jo fort utgjøre mye i lengden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.