Fire personer druknet i oktober

Redningsselskapet

Fire personer omkom i drukningsulykker i oktober. Så langt i år har 73 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Siden 2017 har Redningsselskapet registrert mellom fem og 14 drukningsulykker i oktober måned.  

– Det er positivt med en nedgang i oktober i år, selv om fire ulykker alltid er fire for mange. Vi håper på samme utvikling i månedene framover, og ser fram til at den nye fiskeri- og havministeren Cecilie Myrseth følger opp arbeidet med nullvisjon og handlingsplan for drukningsforebygging, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.

Tre av ulykkene i oktober skjedde i forbindelse med fritidsbåt, mens en ulykke er registrert som fall fra land.  

Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

I Trøndelag omkom en mann i 20-årene etter et båtvelt på en innsjø i Overhalla kommune. Den andre mannen som var om bord, klarte å svømme i land. I Namsos kommune, også det i Trøndelag, ble en mann i slutten av 70-årene funnet livløs i sjøen i nærheten av en båtbrygge. I Sømna kommune i Nordland druknet en mann, sannsynligvis etter fall mellom båten og brygga. 

I Rogaland ble en mann i 30-årene funnet omkommet i et vann i Klepp kommune. Hendelsesforløp og når vedkommende havnet i vannet er så langt ikke kjent.  

Les også:  LESERINNLEGG: Vi har ikke råd til å tape tillit

Av de 73 som har omkommet så langt i år, er hele 93 prosent (68 personer) menn. 61 prosent er fra 40 år og oppover.

Fall fra land er den desidert vanligste ulykkestypen i november og desember, etterfulgt av drukning fra fritidsbåt og etter fall gjennom is.  

– Det kan være sleipt og isete rundt sjø og vann på senhøsten og tidligvinteren. Da er det ekstra viktig å passe godt på seg selv, både når man går langs bryggekanten etter julebordet eller skal fjerne snø fra båten, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.  

Les også:  LESERINNLEGG: Krystallnatten som ikke tok slutt

– Hvert år er det dessverre flere som drukner etter å ha falt mellom båt og brygge. Ta gjerne på flytevest når du sjekker båten, og vit at det er mulig å komme seg opp igjen om du er uheldig. Vi oppfordrer også alle båthavner til å sjekke at sikkerhetsutstyr som stiger, belysning og livbøyer er på plass og i god stand, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.