Fastelavnssøndag: Flere arrangement i kirkene i Bodø

Den norske kirke

Denne helgen er det fastelavnssøndag, og mer enn hundre kirker inviterer til karneval for barn og familier. Gjennom helgen er det mer enn 500 åpne, de fleste gratis, arrangementer i Den norske kirke.

Fastleavnsøndag, fastelavnboller og fastelavnsris: Over hele landet og i hele verden feires det fastelavn og karneval denne helgen. Over hundre kirker åpner dørene for karneval, Se oversikt på skjerikirken.no.

Når det er karneval i kirken, kan for eksempel kirketjeneren plutselig være utkledd som spiderman og Kaptein Sabeltann være solist i barnekoret. I tillegg er det duket for jubel, glede, noen ganger spretting av piñata og lek i kirkerommet. På kirkekaffen serveres det som regel fastelavnsboller.

Les også:  Bodø-utviklede heller får arkitekturutmerkelse

Fastelavnssøndag og karneval er en fest i kirken før fastetiden starter onsdag.

I tillegg til karneval er det mange som markerer inngangen til fasten på andre måter. Totalt viser Den norske kirkes arrangementsside skjerikirken.no, nesten 500 arrangementer i kirken fastelavnshelgen, 11.–12. februar. De fleste arrangementene er åpne for alle og er helt gratis.

Karneval betyr «farvel kjøtt» og over hele verden markerer karnevalet inngangen til fastetiden. I fastetiden har tradisjonen vært at man skal avstå fra kjøtt, leve enkelt og forberede seg på påskens budskap.

Les også:  Bodø: Helsestasjonen og skolehelsetjenesten på Helsenorge

– I kirken er det rom for hele livet: lek og alvor, liv og død. Når kirken inviterer til karnevalsgudstjenester, er det nettopp for å ta både livets alvor og lek inn i kirken.

Det sier Kristin Gunleiksrud Raaum. Hun er kirkerådsleder i Den norske kirke.

Fastelavn kommer av det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», og brukes om de tre dagene før fastetiden. Fastetiden starter på onsdag 14. februar, som kalles askeonsdag. Tidligere ble budet om å faste, det vil si avstå fra mat og drikke, tatt bokstavelig. Helt fram til 1800-tallet fulgte mange fastetradisjoner her i landet.

Les også:  MUSIKK: Richard Hawley slipper låta "Two For His Heels"

– Faste er en mulighet til å rette oppmerksomheten mot det som virkelig betyr noe, sier Raaum.

Fastetiden varer i 40 dager fra askeonsdag til og med påskeaften – minus søndagene, som ikke er fastedager.

Gjennom fastetiden inviterer kirker til mange ulike type arrangementer. Både gudstjenester, konserter, åpne kirker og temakvelder med fordypning i kristen tro og tanke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.