Færre gikk konkurs i Nordland i 2021

alkohol

I året som nettopp har gått gikk 3331 bedrifter konkurs og 1599 ble tvangsav-viklet av myndighetene. Samlet ga dette en nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 9,8 prosent sammenlignet med 2020. Over 20 prosent nedgang var det i Nordland.

Dette viser konkursstatstikken til Dun & Bradstreet. Størst nedgang i konkursene har hotell- og restaurantbransjen.

Selv etter snart to år med pandemi holder antallet konkurser seg på et svært lavt nivå. Det mest oppsiktsvekkende er likevel at hotel- og restaurantbransjen, som har vært plaget med nedstenginger og skjenkestopp, er den bransjen som har størst nedgang i konkursene. Hele 36 prosent færre konkurser i 2021 enn i 2020, som også var et år med konkursnedgang for denne bransjen.

Les også:  Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni

– Antallet konkurser har holdt seg lavt gjennom året, med nedgang gjennom hele året bortsett fra en liten økning i april. Konkursnedgangen skyldes nok i stor grad støtte fra myndighetene og ikke minst muligheten for utsettelse av innbetaling av skatter og avgifter, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet. Hun frykter økning i konkursene utover i 2022, da disse avgiftene forfaller til betaling samtidig med ordinære terminer. – Dessuten er kompensasjonsordningene langt fra like gunstige som tidligere. I følge analyser vi har gjort vil kun en av fem bedrifter være kvalifisert til å kunne søke om støtte i kompensasjonsordningen som kom før jul, og det er lagt til andre kriterier som begrenser dette ytterligere. Derfor vil det ikke overraske om det kommer flere konkurser, spesielt i restaurantbransjen, sier Melhus.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

Bygg og Anlegg er den mest konkursutsatte bransjen, og har økt antallet konkurser og tvangsavviklinger med 4,6 prosent i 2021, sammenlignet med 2020. Lagring og Transport har en økning på 6,7 prosent og Eiendom øker med 7,8 prosent. Men de fleste bransjer har nedgang i antallet bedrifter som har gått overende. Hotell- og restaurantbransjen har som nevnt en nedgang på hele 36 prosent, mens Detaljhandel har hatt glede av at vi reiser mindre og handler mer hjemme. Denne bransjen opplever en nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 24,9 prosent. Den relaterte bransjen Engros og agentur har hatt en nedgang på 18,2 prosent.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Alle fylker har nedgang i konkursene i 2021, men det har gått best i Nord. Troms og Finnmark har hele 26,1 prosent og Nordland 20,1 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger enn i 2020. Vestfold og Telemark har også stor nedgang på 17,5 prosent fra i fjor. De to store næringslivsfylkene, Oslo og Viken, har hatt svært ulik utvikling. Oslo har hatt en nedgang på 15,9 prosent, mens Viken kun har en nedgang i konkurser på 2 prosent. I 2020 hadde disse to fylkene helt motsatt utvikling.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.