Enova øker støtten til solcelleanlegg – 5 bygd i Bodø

solceller

2. februar erklærte Enova at de nesten dobler maksstøtten til solceller samtidig som de lanserte nye støttetiltak. I lys av de skyhøye strømprisene de siste månedene, er det mange som har fått øynene opp for egenprodusert strøm.

– De siste månedene har vi opplevd rekordstor pågang fra kunder som ønsker å installere solceller. I magasinet vårt, Boligsmart.no, har vi også skrevet flere guider om solceller, sier Cathrine Sæter, innholdsansvarlig i Byggstart AS.

Nå kan man få opptil 47 500 kroner fra Enova om man investerer i et solcelleanlegg til eget hjem eller hytte.

På Enovas side om Enovatilskuddet, støtte til private husholdninger, kan man se antall saker de har behandlet og hvor mye de har utbetalt i støtte. I 2021 ble det gitt midler til fem solcelleanlegg i Bodø, og totalt ble det utbetalt 81 625 kroner i støtte. 

Les også:  Bankgata tannklikk i Bodø åpner igjen

I Nordland fylke ga Enova støtte til kun 15 solcelleanlegg, hvorav én tredjedel var i Bodø. Nordland hadde nest færrest solcellesaker registrert hos Enova av Norges fylker, men det var Troms & Finmark som hadde færrest, med kun 6 saker.

I hele Norge ble det gitt støtte til 1468 solcelleanlegg, og totalt sett ble det utbetalt 29 243 926 kroner i støtte til solanlegg.

47 500 er nesten dobbelt så mye som den tidligere maksgrensen for støtte, som var på 26 250 kroner. Hvor mye støtte du får, avhenger av hvor stor kapasitet anlegget ditt får, og effekten av dette måles i kWp, kilowattpeak. Kilowattpeak forteller hvor stor effekt solcellene kan produsere på én time når den fungerer optimalt.

Les også:  3 millioner ekstra til Nordlandsmuseet i Bodø

– Vi har regnet ut hvordan nedbetalingstiden kan se ut med den nye støtten. Dette er for øvrig kun et eksempelregnestykke, og er som sådan svært forenklet, men det gir likevel et inntrykk av hvordan kjøp og nedbetaling av solceller kan se ut i dag, sier Cathrine Sæter i Byggstart.

Om du nå installerer et solcelleanlegg og får støtte fra Enova, vil du uansett motta et grunnbeløp på 7500 kroner, pluss 2000 kroner per kWp effekt installert opptil 20 kWp. Tidligere fikk du også 7500 kroner i grunnstøtte, men kun 1250 kroner per kWp effekt installert, og maks 15 kWp, ikke 20. Om du for eksempel installerer 15 kWp effekt, vil du nå få utbetalt 37 500 kroner, nesten 10 000 kroner mer enn tidligere (26 250).

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.