Disse svindelmetodene vil vi ser mer av i 2020

cv mal

Svindelforsøk mot både bedrifter og privatpersoner blir stadig mer avanserte. IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4 advarer om digitale trusler de tror vi får se betydelig flere tilfeller av i 2020-årene.

Det siste tiåret har digitale angrep og svindelforsøk økt i omfang og blitt stadig mer sofistikerte. Tidligere ble svindel ofte forsøkt gjennom såkalte «Nigeriabrev» på dårlig engelsk eller norsk. I dag er svindel som oftest målrettet og tilpasset situasjoner mottakerne befinner seg i. I tillegg benyttes stadig mer avansert teknologi.

– Svindelforsøk har til nå i stor grad foregått skriftlig, gjennom for eksempel epost eller SMS. I 2020 og utover i 2020-årene tror vi det vil bli merkbart flere svindelforsøk som skjer over telefon, sier daglig leder Kai Roer i CLTRe, som er en del av det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

Les også:  A-krimsenteret i Nordland: Fant lovbrudd hos halvparten av de kontrollerte i bygg- og anleggsbransjen

Kai Roer er en del av KnowBe4s ekspertgruppe, som består av sikkerhetseksperter i fem ulike land. Han og kollegaene tror vi vil se en økning i digitale angrep som benytter kunstig intelligens. For eksempel teknologi som gjør at man kan «kopiere» og misbruke en annen persons stemme i telefonoppringninger.

I tillegg mener KnowBe4s eksperter at «Business email compromise» (BEC) og direktørsvindel vil øke i omfang, og ramme virksomheter i alle bransjer. Gjennom BEC og direktørsvindel sender svindlere ofte en falsk faktura eller epost, som ber om en utbetaling eller utlevering av sensitiv informasjon.

Les også:  Bodø Nu felt på fire punkter i PFU

Slike svindelforsøk utformes slik at de ser ut til å komme fra noen i samme virksomhet, eller en av dens leverandører. Siden avsenderen ser ut til å være kjent for mottakeren, lar flere seg lure.

– Vi tror dette vil eskalere og forårsake store forstyrrelser i den daglige aktiviteten til virksomhetene som rammes. Vi tror også økning i BEC og direktørsvindel vil få flere virksomheter til å forstå hvor avgjørende god sikkerhetskultur er, og hvor stor innvirkning den menneskelige faktoren har på risiko og sikkerhetsstyring, sier Roer.

Sosial manipulering, blant annet i form av phishing, og manglede oppdatering av programvarer har vært de viktigste årsakene til vellykkede digitale angrep i over tre tiår. KnowBe4s eksperter tror disse vil forbli de to viktigste årsakene også i 2020 og utover i 2020-årene.

Les også:  Forventer økt satsing på digital sikkerhet og utdanning

– Selv om mange vet at dette er store trusler, er det altfor mange virksomheter som ikke tar tak i det og gir de ansatte opplæring og trening i disse truslene. Mange virksomheter bruker mer ressurser på å forebygge ting det er mindre sannsynlig at vil skje. For å gjøre virksomheten best mulig rustet til å håndtere slik svindel er det nødvendig med både trening og strukturerte prosesser, for å øke sikkerhetsbevisstheten blant de ansatte, sier Kai Roer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.