Tiltak mot pandemien krever både mye penger og ressurser, og mange milliardærer har allerede gitt enorme summer for å bekjempe Covid-19. Så hvem er de største donorene og hva blir disse donasjonene brukt på?
En av de mest genersøse donasjonene ble gjort av sjefen for Amazon.com. Etter å ha uttalt at pandemien forårsaker sult blant amerikanske familier, tildelte Jeff Bezos 100 millioner dollar til organisasjonen Feeding America for å hjelpe til med å fylle ut den nasjonale lagerkjeden med målet «å levere mat til de utallige familiene som trenger det».
Bill og Melinda Gates donerte 100 millioner dollar fra veldedighetsfondet sitt til landene i Sørøst-Asia og Afrika. De anså disse landene for å være mer sårbare og ubeskyttede. En del av disse pengene vil bli bevilget til utvikling av diagnose av viruset, behandling og utvikling av vaksine.
Mark Zuckerberg støttet initiativene til Gates’ ektefelle ved å legge til ytterligere 25 millioner dollar til samme formål. Som han sa, ønsker han at denne donasjonen skal gå til opprettelse av nye medisiner mot coronavirus for de som allerede ble smittet.
Grunnleggeren av Alibaba, Jack Ma, bestemte seg for ikke å skille seg ut og investerte cirka 14,5 millioner dollar. Disse midlene ble overført til The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity in Australia, og to forskningsselskaper i Kina, som for tiden jobber hardt for å utvikle en vaksine som kan bidra til å forhindre spredning av viruset. En del av denne summen var rettet mot å hjelpe USA og Afrika ved å sende dem medisinske masker og tester for koronavirus.
Den mest sjenerøse donasjonen ble imidlertid gitt av sjefen for Twitter, Jack Dorsey, som tildelte 1 milliard USD til Start Small LLC som ble opprettet for å motvirke coronavirus. Når pandemien er over, lovet Dorsey å bruke dette fondet til sponsing av utdanning av unge damer. «Jeg håper at eksemplet mitt vil inspirere andre til å gjøre noe lignende. Livet er for kort. Så la oss hjelpe mennesker i dag» sa Dorsey.
Den nest største donasjonen for å motvirke viruset på over 150 millioner USD ble gitt av Nornickel, verdens ledende nikkel- og platinaproduksjonsselskap, og lederen, Vladimir Potanin, en russisk forretningsmann og filantrop. Denne donasjonen oppmuntrer til et farslignende forhold til de ansatte, med tanke på at Potanin praktisk talt tenkte på alle ansatte selv i de fjerneste deler av Russland. Summen ble rettet for innkjøp av nytt medisinsk utstyr, for eksempel over 100 ventilatorer, tusenvis av tester for laboratoriediagnostikk og umiddelbare tester, 500 termiske bilder og 3 millioner desinfeksjonsstillinger. Videre ble 1,2 millioner masker kjøpt og sendt til regionene. I tillegg ble det gitt en enorm donasjon for modernisering av en rekke sykehus og bygge et nytt sykehus i Nordvest-Russland nær den norske og finske grensen.
Alle disse eksemplene er heldigvis ikke de siste. Li Ka-Shing, som er en av de mest innflytelsesrike forretningsmennene i Asia og den rikeste mannen i Hong Kong, ga rundt 10 millioner dollar for å hjelpe byen Wuhan. Den verdensberømte motedesigneren Giorgio Armani støttet Italia ved å donere 1,4 millioner dollar til sykehusene sine. Den amerikanske finansmannen og investoren, George Soros, delte ut 2,2 millioner USD mellom Milano og Budapest, byene hvor han er født og oppvokst.
Den positive ved alt dette er at veldedighet ikke har noen grenser eller nasjonaliteter.