Derfor kan det lønne seg å ha kaskoforsikring på sjøen

småbåt

Ikke alle vet at det er ulike regler for ansvar ved forsikring av båt enn det er for bilforsikring, og det kan koste deg dyrt.

De aller fleste kjenner til hvordan kaskoforsikring fungerer på bilveien på land. Blir bilen skadet av en annen fører, så er det den andre førerens ansvarsforsikring som dekker skaden på bilen din. På sjøen er praksisen litt annerledes, og det kan hende at du selv må bruke din kaskoforsikring dersom andre skader båten din.

Det er sjølovens kollisjonsansvarsregler som avgjør om den som har forårsaket skaden skal stå ansvarlig for den. Regelen er at de må ha utvist et skyldansvar som oppfyller visse juridiske krav. Dette er nyttig for deg som er båteier å ha kjennskap til.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Grad av uaktsomhet avgjør
Så altså, dersom en annen båt påfører skade på båten din, risikerer du selv å måtte dekke skaden på din egen båt – selv om du ikke var skyld i skaden.

– For mange virker dette både urettferdig og merkelig, men slik er altså reglene. De eneste tilfellene hvor den andre kan måtte komme til å stå ansvarlig for skaden, er hvis de har opptrådt uaktsomt, for eksempel holdt høy fart i henhold til omgivelser og farvann eller direkte har skyld i skaden, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Internasjonal dag for kvinner i maritim næring

Kan bli dyrt uten kasko
Han drar frem noen eksempler for å gjøre det litt mer forståelig.

– Hvis en båt kommer for å legge til kai ved siden av din båt som ligger fortøyd, og noe skjer med motoren som gjør at den kolliderer med din, har du ikke nødvendigvis krav på erstatning fra den andre båteieren. Har du ikke kaskoforsikring på din båt i en slik situasjon, må du selv betale for reparasjoner på din båt.

– Et annet eksempel kan være at din båt ligger på land i vinteropplag. Hvis en annen båt skulle velte og skade din båt har du ikke krav på erstatning fra den andre båtens eier med mindre de har gjort noe uaktsomt. Igjen vil du være avhengig av å ha kaskoforsikring på din båt for å være helt sikker på at du ikke må dekke skaden på din båt selv, forteller Brandeggen.

Les også:  Internasjonal dag for kvinner i maritim næring

Det kan altså skje at du må dekke skade på båten din, selv om du ikke er skyld i saken. Derfor bør du ikke droppe kaskoforsikring på sjøen – uansett hvor dyktig eller erfaren båtfører du selv er.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.