De yngste sliter mest under korona

deprimert

Mindre trening, flere koronakilo, økte bekymringer og mer skepsis til folk rundt oss. Fersk undersøkelse viser hvordan nordmenn har latt seg påvirke under pandemien.

De spurte mellom 18 og 29 år har slitt betydelig mer enn landsgjennomsnittet under pandemien, viser Frendeundersøkelsen utført av Norstat. Nå er et nytt skole- og studieår like om hjørnet.

Treningen lider mest
Det nordmenn i alle aldre har kjent mest på er mindre aktivitet, mer stillesitting og noen ekstra kilo på kroppen.

– Det er svært uheldig, og noe vi må prøve å få gjort noe med. Mer tid i sofaen går ikke bare utover den fysiske formen, litt aktivitet hver dag er også utrolig viktig for den mentale helsen vår, sier rådgivende lege i Frende, Helge Skjerven.

Les også:  100 000 elever løper TINEstafetten over hele Norge

Mer utsatt for smitte
Med åpne videregående skoler og studiesteder, har unge voksne mange andre tett på seg, og er utsatt for mer smitte.

– En del har vært mer isolert på nye studiesteder og kanskje blitt permittert i tillegg. Mange jobber også i matbutikker hvor smittetiltakene har vært tydelige og de har hatt kontakt med mange i løpet av en dag, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Mer skeptisk til andre
Disse faktorene tror han er medvirkende til at hele 40 prosent av de unge har blitt mer skeptisk til andre mennesker under pandemien, mot 27 prosent for landet som helhet.

Les også:  Narvesen markerer Pressefrihetens dag ved å hedre de som har ofret livet for pressefriheten

– Vi vet at det kan være skadelig å være ensom over tid, spesielt ved at du kan begynne å tenke annerledes om andre, sier psykolog Oshadie Samarkoon i den digitale helsetjenesten Eyr.

– For mange unge har spesielt sosiale begrensninger vært vanskelig. De mellom 18 og 29 skal gjerne flytte hjemmefra og etablere seg, mens folk som er litt eldre gjerne er mer etablert med samliv og familie, sier hun.

Hjemmekontorets påvirkning
Både unge og eldre med kontorjobber har hatt færre møter ansikt til ansikt med kolleger, utstrakt bruk av hjemmekontor og e-post som kommunikasjonsform.

Les også:  Bevilger 118 millioner til Tolletaten: – Bra regjeringen er lydhøre

– Det hjelper ikke på for å opprettholde den sosiale treningen vår og påvirker stressnivå og tålmodighet. Det blir en negativ spiral, sier Helge Skjerven.

Hjernen kan lure deg
Legen i Frende ber både yngre og eldre jobbe aktivt med bekymringene sine, fremfor å la dem vokse seg store.

– En bekymring blir større i hodet hvis den får tid til å vokse. Jobb med dem, snakk med noen om det du tenker på eller ta kontakt med lege eller psykolog hvis du ikke kommer det ut av det, sier Helge Skjerven. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.