Haukland forventer at rekefeltene i Nordland åpnes

nfk

– Vi kan ikke stå rolig å se på at rekenæringa trues av konkurs og nedleggelse. Derfor er jeg glad for at Sjøtjenesten nå skal undersøke på nytt om det er nødvendig med fortsatt stenging av rekefeltene som næringa er avhengig av, sier fylkesråd for plan og næring Linda Helen Haukland.

For noen uker siden gjennomførte Sjøtjenesten prøvetråling på en rekke rekefelt i fylket, og stengte samtlige av de fem viktigste feltene for fiskere på Helgeland/Salten. Dette grunnet innblanding av småreker under minstemål. 

Sjøtjenesten vil nå gjøre et nytt prøvefiske, der en lokal fisker stiller med båter og utstyr.

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

–  Dette er veldig bra, og jeg håper og tror at feltene kan åpnes igjen raskt. Om prøvefisket fremdeles viser for stort innslag av småreker, så må myndighetene se på felt for felt – ikke stenge alle, sier Linda Helen Haukland.

–  Jeg forventer også at reketrålerne nordpå får samme rammevilkår som i sør når det gjelder åpning av stengte felt. I sør gjelder ordningen Real Time Closure (RTC), som sier at dersom et felt blir stengt grunnet høyt innslag av småreker, vil det åpnes automatisk for fiske, dersom det ikke er påvist fremdeles høyt innslag av småreker innen to uker. Det er urimelig at rekefiskere i nord skal måtte vente lengre enn andre på at rekefeltene «friskmeldes» etter stenging, sier Haukland.

Les også:  Fylkesrådet gir 3 millioner til Evenes

Rekepilleriet Nord Reker i Lurøy har permittert alle 10 ansatte etter stengingen av rekefeltene. Utfordringen i rekenæringa gjelder ikke bare Helgeland, men også for fiskere i Salten.

– Som fylkesråd for næring kommer jeg til å følge denne saken nøye. Nord Reker har ti ansatte og er en svært viktig bedrift som bidrar til å holde rekefisket i gang i regionen. De tar imot hele fangsten, både stort og smått. Fiskere har merket mindre etterspørsel av kokt storreke ved kai, antakeligvis grunnet de høye prisene på alt. Dersom prøvetrålingen på torsdag viser liten grad av småreker åpnes feltene igjen, og mottaket kan starte opp igjen. Men på sikt trenger rekefiskerne og mottaket forutsigbarhet for åpning og stenging av felt, slik at en unngår å havne i en slik situasjon som i dag. Spesielt dersom etterspørselen ved kaisalg avtar blir det avgjørende for rekefiskerne å kunne levere til mottak, mener Haukland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.