Branntrenden i landbruket er snudd

gjensidige brann

I 2017 ble det i stort og smått meldt om 924 branner i driftsbygninger til Gjensidige. Dette er 200 færre enn i 2016, og en kraftig nedgang siden toppåret 2014 med hele 2 843 meldte branner.

Kontroll av el-anlegg med varmesøkende kamera, er hovedårsaken til at en nå har fått bukt med mange gårdsbranner mener Gjensidige.

– Vi må tilbake til 2010 for å finne færre gårdsbranner enn hva vi hadde i fjor. Sammen med bøndene og Bondelaget, har vi jobbet med brannforebygging over mange år. Det er veldig bra å se at dette gir resultater, sier Frode Narud, ansvarlig for risikostyring landbruk i Gjensidige.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

Risikosjekker 3 500 gårdsbruk hvert år
Som følge av en dramatisk økning i antall landbruksbranner gjennom flere år, utviklet Gjensidige i 2012 en risikosjekk for landbrukskunder. Hensikten var blant annet å avsløre brannfarlige feil før det er for sent. Særlig viktig er kontroll av el-anlegg med varmesøkende kamera. Hvert år risikosjekker Gjensidige 3 500 gårdsbruk.

– Undersøkelser vi gjorde viste at vanlig el-kontroll ikke avslørte feil og mangler som garantert ville føre til brann. Derfor har vi innført et krav om termografering, el-kontroll med varmesøkende kamera. Dette har reddet enorme verdier, spart tusenvis av dyreliv, og ikke minst har mange bønder unngått å få livsverket sitt lagt i aske, sier Narud.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

To av tre branner starter i det elektriske
– Vi vet at to av tre branner starter i elektriske anlegg eller elektrisk utstyr. Dermed er det der vi må sette inn den største innsatsen, vi jobber videre med bedre kontroller, kvalitetssikring og opplæring av el-installatører. Svært mange av feilene i el-anlegg på gårdsbruk er dessverre montørfeil, sier Narud.

Branntrenden er snudd
– Det er særlig store bruk med dyrehold vi tar en ekstra grundig gjennomgang med. Om få år håper vi å kunne unngå enda flere av de store landbruksbrannene, sier Narud.

Les også:  Advarer: Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

Tallene er hentet fra Gjensidige, som har rundt 70 prosent markedsandel, og omhandler alle meldte branner i driftsbygninger.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.