Norges Bank økte styringsrenten til 1,25 prosent. Det er den tredje renteøkningen på ni måneder og det ventes ytterligere én renteøkning til i løpet av andre halvår.
– Det var en fornuftig avgjørelse. Norsk økonomi tåler (og trenger) noe høyere rente, sier NBBLs sjeføkonom, Christian Frengstad Bjerknes.
Veksten i økonomien er god og inflasjonen ligger over målet. Arbeidsledigheten er lav og lønnsveksten tiltagende.
– Det betyr at de fleste får mer å rutte med, til tross for at renten stiger. Samtidig vokser husholdningenes gjeld fortsatt raskere enn inntektene og det er godt driv i boligmarkedet. Det meste lå derfor til rette for en renteøkning. Fortsetter oppgangstidene i norsk økonomi, så blir det neppe den siste, tror Bjerknes.
På kort sikt er det som før fire faktorer som demper prisveksten:
1) Økt rente
2) Høy boligbygging
3) Avtagende befolkningsvekst
4) Boliglånsforskriften
Motvekten er som nevnt sterk utvikling i norsk økonomi. Boligprisene har steget 5,5 prosent nominelt i løpet av årets første fem måneder. Det er omtrent som ventet, prisveksten er sterkest i første halvår.
– NBBL forventer derfor at boligprisene følger et historisk mønster og tror det blir et mindre prisfall i løpet av andre halvår. Ved inngangen til året ventet vi 4 prosent prisvekst. Den prognosen står ennå, sier Bjerknes.
Den største risikoen for boligmarkedet ser for øyeblikket ut til å komme utenfra, i form av økt usikkerhet i internasjonal økonomi. En betydelig svekkelse hos våre handelspartnere vil også ramme norsk økonomi og boligmarkedet. På litt lengre sikt er vi bekymret for den lave reguleringstakten i hovedstaden, noe som potensielt kan føre til en ny og uheldig periode med tiltagende prispress om et par år.
– Boligmarkedet har vært gjennom et paradigmeskifte de siste årene. Rentebunnen er passert og innfasingen av oljepenger er i hovedsak bak oss. Boligprisveksten vil derfor sannsynligvis svinge rundt en langt mer moderat trendvekst de kommende årene, avslutter Bjerknes.