Ber nordmenn sjekke lokalt helsevesen før avreise

ferie sol strand

Svak kronekurs gjør at flere nordmenn velger reisemål utenfor eurosonen. Skadeforebygger advarer mot å ha for høye forventninger til helsevesenet. – Noen får en ubehagelig overraskelse når de blir syke.

Til tross for stigende rente og lav kjøpekraft melder turoperatørene om stor pågang på utenlandsreiser denne sommeren. I tillegg til å velge klassiske feriemål som Spania og Hellas, søker nå stadig flere nordmenn mot land utenfor eurosonen, som Tyrkia, Bulgaria og Polen. Da kan det være greit å forberede seg på at standarden på helsevesenet ikke alltid er slik vi er vant til i Norge.

– Når vi blir syke på ferie forventer vi gjerne at fasilitetene på sykehusene er like gode som her hjemme. Slik er det dessverre ikke. I enkelte land kan du oppleve at medisinsk utstyr ikke finnes, eller at sykehusene er fulle. Det kan også være språkbarrierer som gjør det vanskelig å kommunisere med helsepersonellet, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Les også:  Mekling pågår: Streikefare for flyarbeiderne

– Mange steder er det faktisk vanlig at pasienten selv må sørge for mat og drikke, dopapir og skifte av sengetøy under innleggelsen. Dette er noe nordiske reisende tar for gitt er inkludert i en innleggelse, opplyser Hofstad-Nielsen.

Skadeforebyggeren anbefaler at vi forbereder oss godt før avreise.

– Sett deg godt inn i helsevesenet i landet du skal til. Merk også at det er stor forskjell på medisinsk ekspertise i bygd og by. Det er enklere å få god behandling i de større byene, så vurder gjerne dette før du velger et reisemål langt utenfor allfarvei, råder Hofstad-Nielsen.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Det er ikke bare strøm og mat som er dyrere nå. Også behandling for sykdom i utlandet koster mer. Derfor er det viktig å ha en god reiseforsikring før du reiser hjemmefra – og særlig når reisen går til et land utenfor EU. Der gjelder nemlig ikke det Europeiske helsetrygdkortet.

– Selv om det kan være fristende å spare penger på reiseutgiftene, bør du aldri reise uten reiseforsikring. Blir du syk eller skadet, kan det få store økonomiske konsekvenser, sier skadeforebyggeren.

Les også:  Hvordan velge riktig ladekabel for Nissan Leaf

Skulle du være så uheldig å bli syk på reisen, bør du ikke oppsøke legebehandling på egen hånd.

– Da er det viktig at du tar kontakt med forsikringsselskapet ditt. Vi vet nemlig hvor du får god og riktig behandling, avslutter Hofstad-Nielsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.