Ber motorsyklister friske opp kjøreferdighetene

hd motorsykkel

Så langt i år har én av fire omkomne i trafikken kjørt motorsykkel. – Det kan være lett å overvurdere egne ferdigheter, så sørg for å øve jevnlig.

Det sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Hun mener rustne kjøreferdigheter kan være en medvirkende årsak til mange alvorlige ulykker på motorsykkel.

Hittil i 2022 har 17 motorsyklister mistet livet i trafikken. Det betyr at én av fire omkomne i trafikken i år har kjørt motorsykkel. En prognose Aftenposten har laget, viser at man vil ende på 30 MC-dødsfall i 2022, dersom ulykkene finner sted i samme tempo som hittil i år.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

– Alle som kjører motorsykkel bør øve på nødvendige ferdigheter med jevne mellomrom, men det det er spesielt viktig om det er lenge siden du har kjørt. Et oppfriskningskurs kan minske risikoen for skader, påpeker Hofstad-Nielsen.

Forsikringsbransjen har registrert en økning på antall skadesaker med MC på nær ti prosent de siste tre årene. Blant de kjente årsakene er eneulykke den klart hyppigste.

– For høy fart inn i svinger er en gjenganger og ofte årsak til at mange kjører av veien. I tillegg utgjør grus og hull i veien en risiko for ulykker. Husk også at kald asfalt gir dårlig veigrep, sier Hofstad-Nielsen.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Ifølge Transportøkonomisk institutt er risikoen for å dø eller bli hardt skadet i trafikken cirka 18 ganger høyere for tung og mellomtung motorsykkel, sammenlignet med å kjøre bil. Det er 50 ganger høyere for lett motorsykkel.

– Derfor er det ekstra viktig at du øver på egne ferdigheter. Det gir både deg og dine medtrafikanter større trygghet, sier skadeforebyggeren.

Thereses råd til motorsyklistene:

  • Bli dus med sykkelen igjen – ta et oppfriskningskurs
  • Bruk riktig verneustyr. Du er ikke sikret på samme måte som i en bil.
  • Vær oppmerksom på underlaget. Det kan være glatt. Islag i svinger hvor solen ennå ikke har kommet til. Vær obs på grus og hull i veien.
  • Husk at du er mye mindre enn en personbil – gjør deg synlig
  • Overhold fartsgrensene
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.