700 millioner i uværskader i 2019 – Mest skader i Nordland

politi piggdekk

Forsikringsselskapene betalte ut omtrent 700 millioner kroner for skader forårsaket av uvær i 2019. Storm og skred i Nordland og styrtregn i Fredrikstad var de dyreste hendelsene.

Den dyreste værhendelsen i 2019 var et kraftig styrtregn i Fredrikstad-området i begynnelsen av september. Dette uværet kostet forsikringsselskapene nær 200 millioner kroner. En vinterstorm i Nordland i februar ble også kostbar. Da gjorde vinden skader for anslagsvis 120 millioner kroner.

Til sammen betalte forsikringsselskapene ut omtrent 700 millioner kroner for skader som skyldtes storm, flom, skred og styrtregn i 2019, ifølge beregninger Gjensidige har gjort. I det dyreste året det finnes statistikk for – 2011 – ble det til sammenligning utbetalt nær 3 milliarder kroner, regnet i dagens pengeverdi.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– Styrtregnet i Fredrikstad er en type uvær vi ikke er vant med i Norge. Vi hadde en tilsvarende hendelse i Oslo for tre år siden. Dette er noe vi må regne med mer av fremover, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige.

Ved styrtregn kommer det uvanlig mye nedbør på kort tid i et konsentrert område. Når dette skjer i områder med tett bebyggelse klarer ikke terrenget å ta unna vannmassene, og dermed kan det bli oversvømmelse i kjellere og parkeringsanlegg.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

– Bykommuner må utvikle nye tiltak for å forberede seg på slike værfenomener, og vi ser heldigvis at dette arbeidet er i gang flere steder, sier Baastad.

Det dyreste uværsåret i moderne tid var 2011, da vinterstormene Dagmar og Berit forårsaket mer enn 25.000 skader. Erstatninger knyttet til uvær det året beløp seg til 3 milliarder kroner i dagens pengeverdi. På andreplass kommer 1992, med skader for 2,3 milliarder 2019-kroner. Også da var det storm og stormflo som utløste de fleste skadene. Av de 10 dyreste uværsårene siden 1980 har 7 kommet etter 2010.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.