I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 62 prosent at de ønsker at promillegrensen til sjøs senkes fra dagens 0,8 i promille til 0,2. Likt det som gjelder for bil.
– Det er over 20 år siden Norge senket promillegrensen på veien til 0,2 og nå mener vi det er på tide å gjøre det samme på sjøen. Det er altfor mange båtskader og dødsulykker hvert år som skyldes alkohol og ruspåvirkning. Med en promillegrense på hele 0,8 legitimerer vi i realiteten at det er ok å drikke alkohol mens man kjører båt, og vi er helt enig med flertallet i undersøkelsen som ønsker å senke promillegrensen til 0,2 promille, sier Hans-Jørgen Molvig, direktør i Tryg Forsikring.
Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk viser at av 137 omkomne i fritidsbåtulykker de siste fem år, var 35 prosent av disse, altså 1 av 3, påvirket av alkohol eller rusmidler. Samtidig har salget av fritidsbåter tatt helt av under pandemien når «alle» skulle på Norgesferie, og det er nå over én million fritidsbåter her i landet.
– De to siste årene har mange tusen ferske båteiere kastet loss, og antall båtskader har for Tryg økt med vel 15 prosent. Bare i fjor registrerte forsikringsbransjen rekordhøye 7800 båthavarier, og 12700 båtskader. Mange av disse er relatert til alkohol, og for en småberuset og uerfaren båtfører med en lovlig promille på 0,8 innabords er risikoen for feilvurderinger og nedsatt reaksjonsevne altfor høy. Vi tror en senking av promillegrensen vil være et effektivt holdningsskapende tiltak for å få ned skadene og antall dødsulykker til sjøs, sier Molvig.
I undersøkelsen, som er utført av YouGov i midten av mai, kommer det også frem at andelen kvinner som ønsker å senke promillegrensen er høyere enn hos menn, 67 mot 57 prosent.
Aldersmessig finner en høyest andel i 50-59 år som svarer ja med 69 prosent, og lavest i aldersgruppen 18-29 år med 50 prosent. Geografisk er høyeste andel som svarer ja i Trøndelag og Nord-Norge med 65 prosent, og lavest i Oslo med 59 prosent.