5G-utrullingen skyter fart

telenor

Telenor er for alvor i gang med 5G-utrullingen i Norge. Et helt nytt nett står klart når oppgraderingen er ferdig innen utgangen av 2024. Her kan du se hvor Telenor har bygget 5G så langt i år.

13. mars 2020 åpnet Telenor 5G-nettet i Norge etter at det hadde vært kjørt flere prøveprosjekter siden 2018.

– Dette er den største moderniseringen av mobilnettet vi har gjort noen gang, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge. 

Bygger helt nytt nett
Land og strand rundt skal 8350 basestasjoner oppgraderes til det nye mobilnettet. 

– Det er et enormt omfattende arbeid vi er i gang med, siden vi erstatter stort sett alt utstyr på alle basestasjoner. I praksis bygger vi nå ut et helt nytt mobilnett. Vi har nå modernisert 700 av de 8350 basestasjonene, og vi må holde et snitt med flere enn fem om dagen fremover for å nå målet, sier Amundsen. 

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

I tillegg bygger vi flere helt nye basestasjoner, som betyr at vi vil være oppe i rundt 9000 landet rundt når 5G-nettet står ferdig innen utgangen av 2024, sier Amundsen.

Mye mer enn 5G
Telenors dekningsdirektør er tydelig på at 5G-nettet ikke bare er en oppgradering av mobilnettet slik vi har sett for endringen fra 3G til 4G. 

– Det viktige med oppgraderingen av mobilnettet i denne runden, er at det gir helt nye muligheter, både for kundene og oss som leverandør. Vi er i ferd med å bytte ut det over 100 år gamle kobbernettet til nett med mer fart og stabilitet. I tillegg til fiber vil 5G være en erstatning på sikt for kundene som i dag er knyttet til omverden via kobbernettet. Mange kaller med rette 5G for luftens fiber, sier Amundsen.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

320.000 5G-mobiler i nettet
Telenor er ikke bare opptatt av å ha best hastighet og dekning. I 5G-utrullingen har selskapet nå satt seg som mål å bygge verdens mest hardføre mobilnett. 

– Ved å innføre doble linjeføringer på de aller fleste basestasjonene våre, vil vi redusere nettutfall med 80 prosent. Samfunnet er i økende grad avhengig av digitale tjenester, og det blir derfor avgjørende å redusere risikoen for nettutfall, sier Bjørn Amundsen.  

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Ifølge ferske tall fra Telenor er det registrert over 320.000 5G-mobiler i Telenors nett. Antallet vokser raskt, og veksten har vært på 230 prosent siden november i fjor.

Apple har de mest populære terminalene, viser Telenors statistikk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.