25 år med dekningsmålinger: Fra statussymbol til allemannseie

telenor

Bjørn Amundsen legger i år ut på sin 25. dekningstur, der han reiser Norge rundt for å måle dekning. Mye har skjedd på disse årene. Fra å være et tilbud for få, er mobiltelefonen blitt allemannseie. Og forventningene til dekning øker. Se reiseruten nederst i meldingen.

Hver år tilbakelegger dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor rundt 80.000 kilometer på landeveien. 10-12.000 km bruker han på den årlige dekningsturen, som i år på nytt bringer han innom alle fylker i landet. 

Mye har skjedd på de 25 årene han har målt dekningen.

– Utviklingen har vært revolusjonerende. Da jeg startet systematisk dekningsmåling var fremdeles den gode gamle fasttelefonen allemannseie. Mobiltelefonen var ren luksus for de få. Og mobildekningen var deretter. Vi hadde stort sett dekning i byer og tettsteder, og Nordisk mobiltelefonsystem (NMT) levde i beste velgående. NMT var verdens første helautomatiske mobiltelefonisystem. Systemet hadde analog taleoverføring og digital signalering, forteller Amundsen.

Nå er situasjonen en annen. Mobiltelefonen er blitt allemannseie, og Telenor investerer årlig rundt fire milliarder kroner for å sikre blant annet godt mobilnett og bredbånd som også tåler surfing og strømming på Internett.

Les også:  Pixel 8a: Ny AI-telefon fra Google

Forventningene til god mobildekning der du bor og ferdes er blitt et folkekrav, ikke bare GSM og SMS, men 4G med kapasitet til å utføre alle tjenester via mobilen. 

– Jeg forstår godt at alle ønsker seg dekning. Mobildekning har blitt et være eller ikke være for privatpersoner, næringsliv og offentlig virksomhet. Derfor bygger vi fremdeles ut dekning. Vi har et tett og godt samarbeid med landets kommuner og næringsliv, og bygger ut der det er hensiktsmessig. Der det ikke er regningssvarende for oss å bygge ut alene, prøver vi å finne løsninger i form av spleiselag, sier Amundsen.

På dekningsturen vil Bjørn Amundsen foreta målinger av hastigheten i nettet. Resultatet vil danne grunnlag for hvordan nettet skal bygges ut videre.

Les også:  SMB Norge: - Regjeringen tar ikke problemene i næringslivet på alvor

– Vi har bygget et fantastisk godt mobilnett, og det ble i fjor kåret til verdens raskeste. Men det er fremdeles områder som sliter med dårlig dekning, så vi er langt fra i mål med å bygge ut nettet, sier Amundsen.

Telenor informerte i vår at kobbernettet skal fases ut innen 2023, og erstattes av løsninger på mobil og fiber. Bjørn Amundsen forventer at dette blir et tema for møtene med kommuner og næringsliv som er planlagt på dekningsturen.

– Når vi faser ut kobbernettet, som mange steder er over 100 år gammelt, har vi sagt at vi skal ha erstatningsløsninger på mobil eller via fiber. Vi erkjenner at mobildekning er avgjørende for at hverdagen skal gå rundt for folk, og at næringslivet og andre aktører er helt avhengig av god mobildekning for å holde hjulene i gang, sier Amundsen.

Et eksempel på dette er sykkelrittet Arctic Race of Norway, som nylig ble arrangert i Lofotoren og Vesterålen, og avsluttet i Narvik.

Les også:  Pixel 8a: Ny AI-telefon fra Google

– Dette arrangementet hadde trolig ikke vært mulig å gjennomføre uten god mobildekning. Da løypetraseen ble kjent gikk Telenor i dialog med arrangør og vertskommuner for å sikre best mulig dekning fra start til mål. Det er slik vi ønsker å operere, i tett samarbeid med kommuner og næringsliv, som vet hvor skoen trykker, sier Amundsen.

Når de endelige resultatene av dekningsmålingen foreligger, forventer Bjørn Amundsen at nettet er betydelig forbedret siden fjorårets tur. Han er også innstilt på noen aha-opplevelser.

– Et av formålene med turen er å måle den faktisk dekningen. Den kan ofte avvike fra den teoretiske. Jeg bruker å si at vi ikke kan bygge dekning fra hovedkontoret på Fornebu. Vi må ut og se hvor gode dekningen er reelt, og bygge og justere der det er behov, sier Amundsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.