Julen er viktig også i det multi-religiøse Kasakhstan

pynt lys dekor

Feirer man jul i det multietniske og multireligiøse Kasakhstan? Ja, det gjør man. Selv om over 70 prosent av landets befolkning er muslimsk, er 26 prosent kristne, og de feirer jul, men på litt ulikt tidspunkt.

De fleste av de kristne er ortodokse, men Kasakhstan har også et betydelig antall katolikker og lutherske kristne.

Tilhengere av den russiske ortodokse kirken feirer julen natt til 7. januar. Dette er en stor høytidsdag i Kasakhstan. Den norske julaften, 24. desember, feires av katolikkene og protestantene slik man kjenner julen i vesten. 24. desember blir også markert av en rekke ikke-religiøse enheter, for eksempel veldedighetsorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner og vestlige organisasjoner som er til stede i landet.

– Vi holder en tradisjonsrik messe ved midnatt, og samler et stort antall mennesker. Vi leser utdrag fra Bibelen på forskjellige språk, uttalte Episkopalkonferansen til Kasakhstans president og Astana-storbyens erkebiskop Tomasz Peta til avisen Astana Times i et av intervjuene nå oppunder jul.

Les også:  Ny rapport: 91 selvmordsforsøk ved barnevernsinstitusjoner i 2023

Den katolske kirken i Kasakhstan er en del av den verdensomspennende katolske kirke under romerske paven. I følge Peta er det omtrent 150 000 katolikker i den kasakhiske befolkningen, de fleste av dem er etniske polakker, tyskere og litauere. Pave Johannes Paul II, den første pontiffen som besøkte Kasakhstan, reiste turen i 2001.

Om kvelden den 25. desember holder vi tradisjonelt en orgelkonsert som er åpen for publikum. Det er vanligvis organisert av fakultetet og begavede studenter ved det Kasakhiske kunstakademiet. Konserten er alltid et høydepunkt, sier erkebiskopen.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Store lidelser opp gjennom historien
Kasakhstans kristne befolkning så en økning på 1800-tallet, da mange polakker, litauere, hviterussere, ukrainere og russere ble deportert til de kasakhiske steppene under de russiske tsarene. Ironisk nok ble en annen oppgang og vekst forårsaket av Joseph Stalin, som deporterte millioner av katolikker og deres presteskap til arbeidsleire i Kasakhstan. I mange år samlet mennesker seg hemmelig i hjemmene sine for å be. Først etter 1991 ble imidlertid mange kirker i Kasakhstan restaurert, og religiøse samfunn følte seg fri til å vise sin tro i offentligheten.

Et betydelig fellesskap av lutherske i Kasakhstan feirer også jul den 24. desember. I dag er det rundt 50 samfunn og grupperinger registrert i den lutherske kirke.

Les også:  – Coop selger turbokylling mot medlemmenes ønske

– Selv om vi ikke fører en skriftlig oversikt over våre medlemmer, tror jeg det er rundt 70 000 mennesker som tilhører den evangeliske lutherske kirke i Kasakhstan, sier Yuri Novgorodov erkebiskop i den evangeliske lutherske kirken i Kasakhstan.

Kjernen i den kasakhiske lutherske befolkningen ble deportert av tyskere under krigen. I 2017 ble den første evangeliske lutherske kirke i Kasakhstan åpnet i hovedstaden Nur-Sultan (tidligere Astana). Kirken er en del av World Lutheran Association.

På julaften holder den lutherske kirke en konsert med julemusikk fremført av International Community Choir of Nur-Sultan sammen med elever fra den britiske Haileybury-skolen i den evangeliske lutherske katedralen Kristus frelser.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.