Virke: – Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS

virke

Ferske beregninger viser at norsk utmelding kan komme til å koste minst 48 milliarder i tapt produksjon bare det første året alene. I kommunevalget stemte en av fire på partier som ønsker Norge ut av EØS. Lærdommen fra brexit viser at det blir kostbart og komplisert å gå ut av det indre markedet.

Virke og NyAnalyse har beregnet hva effekten av norsk utmelding fra det indre markedet gjennom EØS blir. Det baserer seg på brexit-analyser fra Peterson Institute for International Economics, som viser at utmelding fra det indre markedet vil koste Storbritannia dyrt.

Les også:  Rødt Nordland: – EØS-rapport gir grunn til bekymring

Hovedfunnene er:

  • Samlet BNP reduseres med 1,3 prosent, i et moderat mellomalternativ fra brexit-analysene, og vil tilsvare ca. 48 milliarder kroner i tapt produksjon for Norge i 2020.
  • Verdien av eksporten reduseres med 9,4 prosent, eller ca. 80 milliarder kroner i 2020.
  • Verdien av importen går ned med 8 prosent, tilsvarende ca. 93 milliarder kroner i 2020.

I kommunevalget stemte en av fire på partier som ønsker Norge ut av EØS.

– Vi har partier i dette landet som vil skape en norsk brexit med tap av milliarder i verdiskaping som konsekvens. På vegne av næringslivet vil vi advare på det sterkeste mot politikk som vil ta Norge ut av EØS-avtalen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

Likhetene mellom brexit og en norsk utmeldelse av EØS vil være at man forlater det indre markedet, som betyr brudd i handelsforbindelser, slutt på fri flyt av varer, tjenester, arbeid og kapital med de 28 EU-landene. 

– EØS-avtalen regulerer det norske økonomiske forholdet til EU, og gir norsk næringsliv forutsigbarhet og mulighet til å selge sine varer og tjenester. Dette er avgjørende for å sikre økonomisk vekst og velferd i Norge, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

Senterpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti har programfestet at de vil erstatte EØS-avtalen med handelsavtaler.

– Det er en skremmende forenkling. Lærdommen fra brexit er at man ikke bare kan erstatte et medlemskap med en handelsavtale. En handelsavtale var svaret til Boris Johnson også, men bare se på det kaoset som utspiller seg nå. Vi trenger en debatt om konsekvensene av norsk EØS-utmeldelse, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.