ANNONSE: Viktige råd når du skal låne penger

Viktige råd når du skal låne penger

Det er mye å huske på når du skal søke om å låne penger, og i denne artikkelen skal vi rett og slett gi deg noen viktige råd. Å låne penger koster penger, og det er en god idé å gjøre et godt forarbeid for å få denne kostnaden så lav som mulig.

Start alltid med et budsjett

Det første du må gjøre er å sette opp et budsjett. Et budsjett vil vise deg hva du har av inntekter og utgifter, og hvor mye du da har igjen til å bruke på avdrag. Dette er i tillegg en fin måte å få gått gjennom økonomien på, og se hva du virkelig bruker penger på. Kanskje du oppdager at du har en rekke abonnementer på ting du ikke bruker. Kanskje ser du at du bruker veldig mye penger på å kjøpe kaffe ute, eller kanskje du finner ut at du har flere forsikringer. Rydd opp, og skaff rom i budsjettet ditt.

Det kan også være en god idé å sjekke ut en lånekalkulator. På den kan du legge inn hvor mye du ønsker å låne samt hvor lang nedbetalingstid du ønsker. Kalkulatoren gir deg en estimert beregning av hva det månedlige avdraget kan ligge på. Da blir det lettere for deg å se hvor mye du kan søke om å låne.

Les også:  ANNONSE: Gjenoppblomstringen av plakater i moderne interiører

Bankenes krav og søknadsprosess

Før du sender inn søknaden din må du også passe på at du oppfyller bankens krav. Dersom du er ung, må du sjekke at du oppfyller alderskravet. Noen banker krever ikke annet enn at du er myndig, mens andre har en grense på opptil 25 år. Andre krav handler om inntekt og god betalingshistorikk.

Søknadsprosessen foregår digitalt, og derfor tror mange at det er mulig å låne penger på minuttet. Det skulle man jo nesten tro, men fullt så raskt går det ikke. Søknaden skal godkjennes, du må kanskje sende inn ekstra dokumenter, du skal velge og godkjenne et tilbud og pengene skal overføres. Likevel tar det kortere tid nå enn før, og du er snart klar til å sette drømmene dine ut i live.

Les også:  ANNONSE: Gjenoppblomstringen av plakater i moderne interiører

Eksempel på lån – Matchbanker: Zmarta.no – Beløp: 65 000 kr o/5 år. Effektiv rente: 16,6%. Etableringsgebyr: 950 kr. Termingebyr: 45 kr. Totalt: 93 730 kr.

Søk hos flere banker

Jo flere, desto bedre, er det godt motto når det kommer til lånesøknader. Det er helt vanlig å sjekke priser når man, for eksempel, skal kjøpe sportsutstyr, møbler eller hvitevarer. Det burde det også være når man skal låne penger.

Den enkle måten å gjøre dette på er å benytte seg av en sammenligningstjeneste. På en slik side finner du oppdaterte oversikter over bankene og så kan du søke direkte.

Det store rentespørsmålet

For å kunne sammenligne tilbudene du eventuelt får, må du vite hva det er du skal sammenligne. En ting er å se på tilbudt lånebeløp, nedbetalingstid eller mulighet for å utsette et avdrag. Noe helt annet er renten. Det er renten som er den avgjørende faktoren, og som viser deg hva lånet ditt virkelig koster. Nominell rente er selve rentetilbudet. Til dette kommer etableringsgebyret, et engangsgebyr, og termingebyret, som kommer hver eneste måned. Slår du disse tre tingene sammen får du det som heter effektiv rente. Det er denne som viser hva lånet koster, og derfor er det viktig at dette prosenttallet er så lavt som mulig.

Les også:  ANNONSE: Gjenoppblomstringen av plakater i moderne interiører

Kredittvurdering

Når du sender inn søknaden din vil banken alltid foreta en kredittvurdering. Det er den pålagt av norske myndigheter. Kredittvurderingen viser om de opplysningene du allerede har oppgitt stemmer og om du er en god eller dårlig betaler – det vil si om du har betalingsanmerkninger eller ikke. Resultatet av denne vurderingen avgjør om banken vil tilby deg lån, om du får låne beløpet du har søkt om og hvilket rente du får tilbud om.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.