ANNONSE: Slutt å søke etter SMS-lån på nettet

forbrukslån

Hver måned søker mange nordmenn etter såkalte SMS-lån på nett. Dette er bortkastet tid. Og i verste fall kan det påføre lånesøkere unødvendig høye kostnader.

Før vi forklarer hvorfor du bør slutte å søke etter SMS-lån, må vi fortelle uinnvidde hva slags lån dette er. Opprinnelig var lån via SMS noe man kunne bestille ved å sende en tekstmelding til en utlåner. Kort tid etter at man sendte meldingen, fikk man penger på konto.

Lånebeløpene var små, ofte ikke mer enn noen hundrelapper. Nedbetalingstiden strakk seg fra noen uker til noen måneder. Rentene kunne bli skyhøye. Det var ikke uvanlig å betale lånerenter på mange tusen prosent. I kjølvannet fulgte alvorlige økonomiske problemer for mange låntakere.

Forstå risikoen med SMS-lån bedre her.

SMS-lån finnes ikke lenger

En årsak til at det er bortkastet å søke etter lån via en SMS, er at det ikke lenger er noen som tilbyr dem i Norge. Myndighetene har innført en rekke begrensninger på utlån de siste årene. Blant annet har kravene til kredittvurdering av lånesøkere blitt skjerpet, noe som har gjort det vanskelig å utbetale lån umiddelbart.

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

I tillegg har lånetypen møtt massiv kritikk fra både media og forbrukermyndigheter. Ikke minst skyldes dette pengeproblemene mange låntakere har pådratt seg på grunn av gjentatte låneopptak og ualminnelig høye renter på mange hundre eller flere tusen prosent.

Summen av reguleringer og motstand har ført til at tilbyderne av tekstmeldingslån har trukket seg ut av lånemarkedet.

Det finnes lånetyper som ligner

Betyr fraværet av SMS-lån at det ikke lenger er mulig å begå ukloke lånevalg? Absolutt ikke.

Det finnes lån som minner om SMS-lån. Dette er ofte små forbrukslån med raske svartider og kjapp utbetaling. Lånene markedsføres som smålån eller mikrolån. De kjennetegnes av små lånebeløp og kort nedbetalingstid slik som 1–3 måneder. Også disse lånene kan ha svært høye renter. Rentesatser på godt over 100 % per år er ikke uvanlig.

Det er rentene som er det største problemet med disse lånene. Å låne 1.000 kroner med en lånerente på 100 % eller mer, virker kanskje ikke så ille på papiret. Men når låntakere kan ta opp flere lån av denne typen i rask rekkefølge, kan de privatøkonomiske konsekvensene bli alvorlige. Man behøver ikke å ha sett mange episoder av «Luksusfellen» for å skjønne hvor stor skade selv små lånebeløp kan påføre låntakere.

Les også:  ANNONSE: Hvordan søke om kredittkort?

Spiller på desperasjon

Flere som har fått betalingsproblemer på grunn av små men hyppige låneopptak, forteller at lånene var siste utvei for å løse akutte pengebehov. Uforutsette utgifter, slik som akutte reparasjoner, tannlegebesøk eller en skattesmell, skapte situasjoner hvor lånte penger fremstod som den eneste løsningen.

Det har heller ikke bidratt positivt at tilbydere av små og dyre lån markedsfører produktene sine som «gode» løsninger på pengekriser. Nettopp dette er trolig en viktig del av årsaken til at et Stortingsflertall vedtok et forbud mot reklame for forbrukslån og kredittkort i 2023.

Å ta økonomiske avgjørelser i affekt eller desperasjon er sjelden klokt. Selv om man «bare» låner små beløp, kan de langsiktige konsekvensene på lommeboka bli så inngripende at både den fysiske og psykiske helsen får en knekk. Derfor bør man prøve å puste med magen og ta kontroll over det økonomiske tankekjøret hvis plutselige behov for penger melder seg. Å søke på nett etter SMS-lån eller andre raske lånetyper er ikke den beste løsningen.

Les også:  ANNONSE: Spar penger uten å gå på kompromiss med kvaliteten på mobilabonnementet ditt

Snillere lånetyper

Vi må passe oss for å skjære alle lånetyper og utlånere over den samme kammen. Hvis lånte penger er eneste vei ut av en knipe, finnes det alternativer som er langt hyggeligere priset enn klonene av fordums tiders SMS-lån.

Mange sparebanker og nisjebanker tilbyr ordinære forbrukslån med vesentlig lavere renter enn lånetypene vi har diskutert så langt. Mens rentesatsen for en kopi av SMS-lån kan være tresifret, kan vanlige forbrukslån gi en rentekostnad ned mot 10 %, altså mer enn tiendedelen av hva verstinglånene koster.

Vi må heller ikke glemme visdommen som har preget generasjoner i århundre: Det er lurt å spare. Oppsparte midler, slik som bufferkonto bestående av 2–3 månedslønner, er fortsatt det beste botemidlet mot økonomisk kollaps som følge av uforutsette utgifter.

Å søke på nettet etter SMS-lån derimot, i håp om at det skal bøte på situasjonen, bør du slutte med først som sist, av flere årsaker.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Bodoeposten.no