Varmere høstferie i Nord-Norge

Meteorologisk institutt

Høstferiemåneden har hatt en uvanlig varm start i nord, med flere varmerekorder. Det bekrefter trenden: Oktober blir en stadig varmere måned i Nord-Norge.

– Enten vi ser på den gjennomsnittlige månedstemperaturen eller teller antall dager med temperatur over 15 grader ser vi en tydelig temperaturøkning den siste 30-årsperioden, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.

Klimaforskere ser på gjennomsnitt over 30 år for å kunne studere den langvarige utviklingen av klimaet. 

Det ble satt varmerekorder for oktober både i Tromsø og i Kirkenes mandag 4. oktober.

Størst temperaturøkning har de aller nordligste områdene i landet vårt. Sihccajavri, Kautokeino og Kirkenes i Troms og Finnmark har hatt en gjennomsnittlig temperaturøkning på nesten én grad i oktober i perioden 1991-2020, sammenliknet med perioden 1961-1990.

Les også:  And the winner is Narvik!

– Temperaturøkningen får litt andre utslag sørover i fylket og i Nordland. Både i Bodø og i Bardufoss ser vi en betydelig økning i antall dager over 15 grader, sier Tilley Tajet.

Bodø i Nordland har hatt 20 dager med temperatur over 15 grader i oktober i perioden 1991-2020, mot åtte dager slike dager i forrige 30-årsperiode. Bardufoss i Troms og Finnmark har registrert 16 dager med temperatur over 15 grader, mot 5 slike dager i perioden 1961-1990.

Les også:  LESERINNLEGG: Gratulerer Narvik!

– Dette skyldes at klimaet endrer seg på hele kloden. Når temperaturen stiger globalt får vi ulike utslag av dette lokalt, sier klimaforskeren.

Også i Alta og Tromsø har antallet varme dager gått opp de siste 30 årene.

På Finnmarksvidda er det ikke aktuelt med temperaturer over 15 grader i oktober. Vi har derfor sett på økningen i antall dager med temperaturer over 10 grader. Kautokeino, Karasjok og Cuovddatmohkki har alle hatt en betydelig økning i slike dager siden 1991.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

Kautokeino har hatt 29 dager med temperatur over 10 grader, mot 21 slike dager i forrige 30-årsperiode. Karasjok har nå 52 slike dager, mot 33 i perioden 1960-1991. I Cuovddatmohkki er økningen aller størst, fra 9 til 31 dager med temperatur over 10 grader i oktober.

– Den globale oppvarmingen får størst utslag desto lengre nord vi kommer. I Arktis går oppvarmingen tre ganger raskere enn i verden forøvrig på grunn av mindre snø og is i nordområdene. Snødekket bidrar til å reflektere sollyset som forhindrer oppvarming, sier Tilley Tajet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.