Trusselrapport for 2020: Her er de 10 største digitale truslene

norsis

Samtidig som antall svindler og bedragerier på en rekke områder økte i 2019, tror hele en av fire norske bedrifter at de nærmest er immune mot dataangrep. Den enkelte innbygger er heller ikke godt nok rustet til å beskytte seg mot de risikoene som et digitalt samfunn representerer.

I går ettermiddag overrakte NorSIS rapporten «Trusler og trender 2019-2020» til justisminister Monica Mæland (H). Dette er en oppsummering av truslene som preget Norge i året som gikk, og som høyst sannsynlig kommer til å gjøre det også i 2020. Rapporten inneholder en rekke enkle råd og tips til hvordan både små og mellomstore bedrifter, kommuner og befolkningen ellers kan beskytte seg mot truslene og hva de bør gjøre når de først er rammet.

Les også:  Ny Galaxy Tab S10-serie lansert

– Det er ifølge våre egne undersøkelser en stadig større frykt blant nordmenn for å ta i bruk flere digitale tjenester. Dette skjer samtidig som den digitale trusselen er økende. Vi tror kunnskapen og rådene i denne rapporten kan bidra til å gjøre langt flere trygge på nett, sier administrerende direktør i NorSIS, Peggy Heie.

I NorSIS-rapporten blir det også sett nærmere på trendene i det digitale trusselbildet.

– Det er helt klart at utviklingen innenfor IoT, stadig mer utbredt skylagring og jobbing i skyløsningen allerede er og i økende grad vil utgjøre en trussel for vår informasjonssikkerhet. Vi ser også en klar tendens til at angrepene i stadig større grad rettes mot enkeltmennesker ved bruk av sosial manipulasjon, ikke bare maskiner, sier Heie.

Les også:  Nordland SV vil stoppe klasseskillet for tannhelse

Ifølge årets rapport er det også en fortsatt klar tendens at mange kriminelle blir stadig mer profesjonelle og nærmest opererer som store multinasjonale selskap.

– De kjøper løsepengevirus eller andre skadelige programmer som en tjeneste på det mørke nettet. De analyserer treffprosenten for sine angrep med analyseverktøy, og utnytter våre personlige sikkerhetsinnstillinger på for eksempel Facebook til å gjøre angrepene enda mer målrettede og personaliserte, sier NorSIS’ administrerende direktør.

Les også:  LESERINNLEGG: Sen sakbehandling med vilje for samer?

Rapporten adresserer også utfordringer på en rekke andre felt, som krenkelser på nett, falske nyheter, den økende faren for såkalte verdikjedeangrep samt en av de aller største truslene mot SMB-markedet og kommunene akkurat nå – løsepengevirus.

– Med enkle grep kan sikkerheten forbedres betraktelig. Sammen med totrinnsbekreftelse, oppdatert programvare, antivirusbeskyttelse og et enda mer bevisst forhold til hva vi legger igjen av opplysninger digitalt, vil sikkerheten bli langt bedre. Det handler mye om kunnskap om de digitale truslene. Det er nettopp det denne rapporten gir, sier NorSIS’ administrerende direktør, Peggy Heie.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.