Det er mørkt når vi står opp og mørkt når vi kommer hjem. Ifølge en fersk undersøkelse påvirker både mørketiden og vinteren nordmenns velvære og psykiske helse. 3 av 10 nordmenn gruer seg til måneder med mye tretthet, mens 19 prosent oppgir at de forventer å gå inn i en vinterdepresjon.
Undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet, viser at mange nordmenn har flere bekymringer om vinteren. Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet, har forståelse for at man lett kan havne i en ond sirkel mens man venter på lysere tider.
– En vinterdepresjon kan føre til at det blir vanskelig å finne motivasjon i hverdagen, men det er mye du kan gjøre for å føle deg litt bedre. Prøv å få litt sollys, om det så er en fem minutters pause ute i løpet av arbeidsdagen. Vitamin D og tran kan også hjelpe, sier han.
Han forteller videre at regelmessig trening kan bidra til å bekjempe vinterdepresjonen.
– Regelmessig trening utløser endorfinene i kroppen og kan i tillegg forbedre søvnen, noe vi ser at 14 prosent av nordmenn sliter med om vinteren. Mørketid og lite søvn er ofte en dårlig kombinasjon, sier Pedersen.
Hvert år faller tusenvis av nordmenn på glattisen og skader seg. Dette viser seg også å være et stressmoment som følger med vinteren. Hele 1 av 4 nordmenn er bekymret for å falle på isen.
– Dette skjer jo gjerne veldig fort, og plutselig ligger du langflat på bakken med et brukket håndledd. Du kan imidlertid påvirke fallet ved å stramme magen og lande på siden. Da skåner du gjerne håndledd og hodet, sier Pedersen.
Pedersen minner også om å bruke brodder. Går du med joggesko på glattisen, risikerer du å falle og slå deg.
– Det skal ikke være flaut å bruke brodder. Egentlig bør det sammenlignes med å bruke bilbelte i bilen – en sikkerhet som kan hindre både små og store skader, poengterer han.
Av alle plagene og bekymringene som er nevnt, er det desidert kvinner som påvirkes og bekymrer seg mest. Når det kommer til tretthet gruer 34 prosent av kvinnene seg, sammenlignet med 20 prosent av den mannlige befolkningen.
– Det er også flere kvinner (22%) enn menn (16%) som oppgir depresjon som en vinterplage. Hvorfor tallene er så mye høyere hos kvinner enn hos menn er jo litt vanskelig å si, men kvinner er kanskje flinkere til å bekymre seg for andre, i tillegg til seg selv, undrer Pedersen.
Han oppfordrer par, venner og familie til å ta litt ekstra godt vare på hverandre i en tid som oppleves litt mørkere for mange.
– Minn dine nære og kjære på å komme seg ut, gå en tur, dra på besøk til hverandre og gjøre noe hyggelig sammen. Da går tiden fortere, og det blir enklere å holde humøret oppe og finne motivasjonen, avslutter han.