Mattilsynet: Slik gir du hunden en fin juletid

jul

I julen er det mange kjæledyr som opplever at hverdagsrutinene endrer seg. Det kan være flere folk i huset, vi drar oftere bort og får oftere besøk. Siden hunden er et vanedyr og liker faste rutiner, kan den fort bli stresset av at forholdene (evt. vanene) endrer seg.

Det er viktig at du også i julehøytiden gjennomfører de vanlige turene med hunden din, og sørger for at den får de timene med hvile og søvn den trenger.

Til tross for at hunder har godt av å sosialisere seg, kan det være fint for dem med en liten pause julekvelden. Kanskje den heller ikke trenger å være med på alt?

Noen hunder synes det er vanskelig å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap, så sørg for å skjerme dem ved behov, sier Sigrid Engeland, veterinær og seniorrådgiver i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet. Det er viktig å la dyret selv få muligheten til å trekke seg unna og legge seg på et mer skjermet og rolig sted.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Klart det kan være fristende å gi hunden noe ekstra godt å spise i julen som den ikke får til vanligsiden vi koser oss sånn, men pass på at den ikke får i seg for salt, fet eller krydret mat.

Spiser hunden rester fra julematfatet, som ribbe og pinnekjøtt, kan den nemlig få mage- og tarmproblemer som diaré, oppkast og i verste fall forgiftning. At kvelden ender hos dyrlegen, er ikke hyggelig for noen.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Selv om hunden kan ha glede av litt variasjon i kosten, kan den også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre den meduvant mat, sier Engeland.

Det er stor forskjell på hva hunder tåler å spise av ny mat. Derimot kan hunden fåmindreporsjoner av julemat som ikke er for salt og ikke inneholder farlige bein hvis den er vant til variert kost.

Hold øye med hunden når den tygger på tyggebein og liknende. Det er ikke så sjelden at slike ting setter seg fast i halsen, sier Engeland.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Noe av det beste med julen er alle søtsakene. Sju slag dandert på fat, delfiakaker og brente mandler. Det er ofte store mengder sjokolade, men dette er ikke bra for våre firbente venner. Kakaobønnene i sjokolade inneholder nemlig varierende mengder teobromin, som kan være giftig for både hunder og katter.

Symptomer på sjokoladeforgifting kan være oppkast, diaré, at hunden blir unormalt rolig eller mer tørst enn vanlig. 

– Det viktigste er å ikke gi hunden for mye uvanlig mat og at man holder seg til rent kjøtt eller annen mat som er beregnet for hundemager, avslutter seniorrådgiver Sigrid Engeland.

Et viktig tips for hundejula: Sjekk hvilken dyrlege som holder åpent, og hvem som har vakt i høytidsdagene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.