Strømmen går og maten i fryseren blir ødelagt. Hva gjør du?

matvarer

Har du kommet hjem til ødelagt mat på grunn av strømbrudd? Selv om maten ikke kan reddes, kan det hende du får dekket verdien av den tapte biffen. Ifølge tall fra Finans Norge ble det i fjor utbetalt 30 millioner kroner for ødelagt mat i fryseren. Codan Forsikring tror beløpet kunne vært større.

– Jeg tror mange glemmer å tenke på at forsikringen faktisk dekker tapte matvarer i frysere og kjøleskap. Og så er det én ting du bør huske på før du kaster maten, sier Georg Richvoldsen.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Ta bilde
Norske forsikringsselskap får inn over 6 000 saker om ødelagt mat i fryser eller kjøleskap i løpet av ett år. Richvoldsen oppfordrer til å ta bilde av maten før den går i søpla.

– Dersom du husker å ta bilder av matvarene som du skal melde skade på, har du dokumentert tapet på en god måte, sier Richvoldsen.

Kjøtt, multer og sjømat
Codan Forsikring opplever at kjøttvarer og multer er mat som ofte meldes inn som ødelagt.

– I en konkret sak fikk en uheldig kunde ødelagt kongekrabber og hummer for 30 000 kroner på grunn av strømbrudd, sier Richvoldsen.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Han forteller at den største erstatningsutbetalingen for ødelagt mat var på 100 000 kroner.

Kan matvarene reddes?
Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bør man være varsom med mat som har ligget i fryseren uten strøm i mer enn seks timer.

Dersom matvarene er halvveis tint, kan de fryses igjen. Matvarene som er helt tint, må behandles som ferskvarer. Enten bruker du varene med en gang, eller så tilbereder du dem ved koking eller steking, før du kan fryse dem igjen.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Dersom strømbruddet er varslet på forhånd, kan du isolere fryseren ved å pakke den inn med for eksempel aviser, ulltepper eller dyner, ifølge DSB.

Sjekk forsikringen
Skade på matvarer i fryser og kjøleskap dekkes ofte av innboforsikringen.

– ­Slike skader kan oppstå ved brann eller lynnedslag, eller ved at man opplever strømbrudd av andre grunner, sier Richvoldsen, som oppfordrer til å sjekke hva forsikringsbetingelsene sier om matvarer i fryser.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.