Landsmøtet i Norges Jeger- og Fiskerforbund ber om at det åpnes for fritidsfiske med sportsfiskeredskap etter makrellstørje, og at det til formålet avsettes minimum 2% av den norske kvoten – tilsvarende 5 tonn i 2019.
Fisk i havet tilhører fellesskapet. Fiskerimyndighetene må derfor tilgodese fritidsfiskerne med sportsfiskerredskap en andel av den norske kvoten for makrellstørje når denne skal fordeles for kommende år.
En bestand i vekst
På grunn av økning i størjebestanden med gyteområder i Middelhavet, er det igjen betydelig med størje på fødevandring langs norskekysten. Størja er den største av tunfiskartene og blant verdens største beinfisker. Normal vekt i Norge er 200-350 kilo, men maksimalvekt kan være helt opp mot 750 kilo. Størrelsen, og at den er en svært ettertraktet matfisk, gjør den attraktiv både for kommersielle fiskere og sportsfiskere.
Økte kvoter
Norge har gjennom flere år fått tildelt en del av den internasjonale totalkvoten. De første tre årene ble fisket gjennomført som forsøksfiske, men de to siste årene har det vært regulert som ordinært kommersielt fiske. For 2018 er Norges andel 0.37% av totalkvoten, men utgjør likevel 104 tonn. I 2019 og 2020 vil Norges kvote trappes opp til henholdsvis 239 og 300 tonn.
Kun kommersielt fiske
Fram til nå har fritidsfiske vært forbudt. NJFF mener det nå er på høy tid at en del av den tildelte kvoten avsettes til fritidsfiske med sportsfiskeutstyr. NJFF mener det viktig å kunne bidra til å framskaffe et best mulig kunnskapsgrunnlag for framtidig forvaltning av størje i Norge. En åpning for fritidsfiske med sportsfiskeutstyr vil, i tillegg til at det er naturlig at også fritidsfiskerne får ta del i fisket, kunne bidra til økt kunnskap om størjas forekomst og vandringer i Norge og ellers i utbredelsesområdet.
Sportsfiskerne har kompetanse
Et slikt fiske etter størje er spennende og utfordrende, og stiller spesielle krav både til utstyr og utøver. Høsten 2018 ble det gjennomført et forskningsfiske etter størje utenfor Øygarden ved Bergen. Målet var å merke fisken levende, og stangfiske er da den mest skånsomme måten å fange fisken. Det var derfor sportsfiskere som sto for selve fisket. Værforholdene gjorde at kun to fisk ble merket, men sett med sportsfiskerøyne var likevel prosjektet vellykket. All kontakt med størje, de to som ble merket og mange napp, ble oppnådd på det som vil være lovlig redskap under et eventuelt ordinært fritidsfiske med sportsfiskerutstyr. Årets merkeforsøk i Norge, og tilsvarende merkeforsøk i Sverige og Danmark i 2017 og 2018, viser at de som ønsker å delta i fiske har svært høy kompetanse, og at fisket kan gjennomføres innenfor sikre rammer både for fisk og fiskere.